STER Advertentie
STER Advertentie

Jonna Fraser knapt voetbalvelden op in Suriname: "Ik wilde wat terugdoen"

Dinsdag 14 juli 2020 - 12:01 uur

|

Door:

Milou

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonna Fraser vertelde eerder al bij FunX iets terug te willen doen voor zijn moederland Suriname en nu blijkt dat de rapper zich aan zijn woord heeft gehouden. Samen met verschillende partners heeft hij een project opgezet waarmee vervallen voetbalvelden in het land worden opgeknapt om zo jongeren te helpen en te stimuleren. "Ik doe hier shows en dan ga ik gewoon weer terug naar Nederland. Dan is er niks gebeurd. Ik wil gewoon wat teruggeven en wat terugdoen."

"We moeten erbij stilstaan dat wij succesvolle Surinamers meer impact kunnen hebben dan we denken."

Naar Suriname

In de YouTube-serie Jonna Fraser's Chapters van het kanaal BLESSED geeft Jonna zo nu en dan een kijkje in zijn leven als artiest. De nieuwste aflevering, Giving Back, is een speciale. Daarin laat Jonna zien hoe hij naar Suriname is gegaan om het project op te zetten en het eerste voetbalveld op te knappen. "We hopen dat we zoveel mogelijk aandacht krijgen, zodat mensen en bedrijven ons willen helpen. Zo kunnen we het groter maken en meer veldjes fixen."

Lees ook: Jonna Fraser zet zich in voor Suriname: "Ik wil iets terugdoen voor het land"

niet genoeg middelen

Jonna werkt samen met onder anderen Stichting ZSAlliance en straatvoetballegendes Edward van Gils en Orry Promes. Orry vertelt dat hij als geen ander weet hoeveel voetbal voor jongeren kan betekenen. "Straatvoetbal heeft voor mij heel veel betekend. Het heeft me de wereld laten zien en me gevormd tot de persoon die ik ben. Ik heb heel veel armoede en rijkdom van dichtbij gezien. Dat zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat en dat je merkt dat je in Nederland best wel verwend bent."

Zowel hij en Jonna geven aan dat er in Suriname niet genoeg middelen zijn voor jonge talenten om zich te ontwikkelen. "Kinderen hier zijn heel talentvol en fit. [...] Er wordt eigenlijk vrij weinig mee gedaan. Dat heeft natuurlijk te maken met de opleidingen hier, die zijn er vrij weinig. En met de mensen die dat moeten overbrengen op de kinderen. Die zijn er niet echt."

Anderen inspireren

Jonna vindt het belangrijk om duidelijk te maken dat het niet goed gaat met de economische situatie in Suriname. "Het wordt tijd om wakker te worden en problemen in te zien en oplossingen te bedenken." Hij hoopt dat anderen zijn voorbeeld gaan volgen. Zelf werd hij geïnspireerd door Henkie T en Chivv, die als SBMG een zonnepanelenproject in Suriname startten. "Nu gaan wij ons steentje bijdragen."

Meer velden

Jonna gaat in de toekomst met het project nog veel meer velden opknappen. Daarnaast gaat het team culturele evenementen voor jongeren organiseren een een Surinaams netwerk opbouwen waarmee Surinaams jong talent begeleid kan worden. "Dit is slechts de eerste stap."

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Onverwachtse persconferentie door meer besmettingen met corona

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Netflix komt met serie over gestoorde horrorverpleegster Ratched

  • Rutte: Strengere regels voor horeca door opmars virus

  • Hoe een K3-song viraal gaat als de drilltrack '3K' van Gofast, Barbersoess en Chiraqxel

  • 'Einde Libanon ligt op de loer na explosie'