STER Advertentie
STER Advertentie

'Harriet' vertelt het indrukwekkende verhaal van anti-slavernij strijder Harriet Tubman

Dinsdag 23 juli 2019 - 20:52 uur

|

Door:

Milou

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik zal vrij zijn of sterven." Dat is wat Harriet Tubman zegt voordat ze van een brug afspringt in de trailer van Harriet. De film vertelt het indrukwekkende waargebeurde verhaal van de moedige Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijder die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen slavernij.

Van slaaf naar bevrijder
Harriet Tubman was zelf van kinds af aan tot slaaf gemaakt en wist uiteindelijk via de Underground Railroad, een netwerk van slavenbevrijders, in 1849 te ontsnappen naar Philadephia, waar de slavernij al afgeschaft was. Daar sloot ze zich aan bij de anti-slavernijbeweging. Kort daarna keerde ze terug naar het zuiden om honderden slaven te helpen ontsnappen.

"Ik zal de laatste druppel bloed uit mijn aderen geven totdat dit monster, slavernij genaamd, dood is."

Cast

De rol van Harriet wordt gespeeld door Cynthia Erivo. Ook Leslie Odom Jr. en zangeres Janelle Monáe spelen een grote rol in de film. De regie is in handen van actrice en regisseur Kasi Lemmons. In november verschijnt de film in de Verenigde Staten en in Nederland zal hij vanaf februari in de bioscoop draaien.

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

dollarbiljet

Na de afschaffing van de slavernij in 1865 heeft Harriet Tubman zich ingezet voor het vrouwenkiesrecht. De regering van Obama maakte daarom plannen om haar - als eerste Afro-Amerikaanse vrouw ooit - in 2020 het gezicht van het twintigdollarbiljet te maken. Dan is het namelijk precies honderd jaar geleden dat Amerikaanse vrouwen kiesrecht kregen. De plannen voor het nieuwe ontwerp werden echter uitgesteld omdat het ontwerpproces is vertraagd. Dat maakte de Amerikaanse minister van Financiën eerder dit jaar bekend.

Lees ook: Dollarbiljet met foto van strijder tegen slavernij uitgesteld

Populair op FunX.nl

  • Petitie: verwijder Kylie Jenner uit Cardi B en Megan Thee Stallion-videoclip

  • Gewapende overval op huis Nikkie de Jager

  • Nieuw-Zeeland al 100 dagen zonder coronabesmetting

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Netflix komt met serie over gestoorde horrorverpleegster Ratched

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS