Films, Series & TV

Een hoofddoek dragen op je werk? Voor Sarah is dit niet vanzelfsprekend

foto: YouTube: Spot On.
  1. Newschevron right
  2. Een hoofddoek dragen op je werk? Voor Sarah is dit niet vanzelfsprekend

Een boerka dragen op openbare plekken zoals scholen en ziekenhuizen levert je vanaf 1 augustus een boete op. Aan het dragen van een hoofddoek zit geen straf vast, maar dat betekent niet dat het altijd zonder problemen kan. Op sommige werkplekken of in sommige functies gaat het bijvoorbeeld tegen het beleid in. En wat doe je dan als moslima? In de nieuwe aflevering van YouTube-kanaal Spot On vertellen verschillende moslima's over het dragen van een hoofddoek op hun werk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politie

Sarah werkt bij de Rotterdamse politie en kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws met haar strijd voor het dragen van een hoofddoek op haar werk. Dit mocht van het beleid van de politie namelijk niet in combinatie met haar uniform, omdat ze dan niet langer neutraliteit zou uitstralen. Sarah voelde zich gediscrimineerd en stapte naar het College van de Rechten van de Mens, waar ze gelijk kreeg. De politie is echter niet verplicht om het advies van het College op te volgen. Ze kwamen tot een tussenoplossing: Sarah mocht verder werken met haar hoofddoek, maar wel in burgerkleding.

Hoofddoek at work

Spot On-presentatrice Nada draagt sinds kort ook een hoofddoek. Ook zij liep tegen struggles aan op werkgebied, maar dan op een andere manier: ze moest een groot deel van haar Instagramberichten verwijderen. Jammer, maar ze had het ervoor over: "Ik vind mijn geloof belangrijker dan mijn social media-kanalen."

Dat het duidelijk aan je werkplek ligt of er problemen komen kijken bij het dragen van een hoofddoek, blijkt wel uit de verhalen van de andere dames in de video. In de jeugdzorg is het bijvoorbeeld geen enkel probleem, maar Berna heeft andere ervaringen: "Je moet eerst heel veel aannames rechtzetten voordat je echt de ruimte krijgt om jezelf te zijn."

Hoofddoekkennis

De meiden spelen in de video ook een quiz. Weet jij het verschil tussen een niqab en een boerka? Een weet jij in welk Europees land het verboden is voor meiden om een hoofddoek te dragen op school?

Ster advertentie
Ster advertentie