STER Advertentie
STER Advertentie

Tragische dood van mishandelde Gabriel Fernandez (8) centraal in heftige Netflix-docu

Donderdag 20 februari 2020 - 15:10 uur

|

Door:

Eva

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De zesdelige documentaireserie The Trials of Gabriel Fernandez gaat over Gabriel Fernandez, die op achtjarige leeftijd zwaar werd mishandeld door zijn moeder en stiefvader en vervolgens aan zijn verwondingen overleed. In de serie wordt het overheidssysteem van de VS onder de loep genomen, omdat het jongetje, ondanks verschillende meldingen niet voldoende beschermd werd.

Ademloos aangetroffen

Gabriel werd al lange tijd door zijn stiefvader en moeder mishandeld. Hoewel zijn situatie bij meerdere mensen bekend was, schoot niemand hem te hulp. Op 22 mei 2013 werd het jongetje uit Los Angeles ademloos aangetroffen door de politie. Zij kwamen naar Gabriels huis nadat zijn moeder aan het alarmnummer had gemeld dat het jongetje met zijn hoofd tegen een kastje was gevallen.

Uiteindelijk bleek Gabriel niet alleen een schedelbreuk, maar ook verbrijzelde ribben, brandwonden en kogels van een luchtdrukpistool in zijn lichaam te hebben. Het jongetje werd meegenomen naar het ziekenhuis, maar overleed twee dagen later alsnog aan zijn verwondingen.

Doodstraf

Na onderzoek van de politie werden uiteindelijk de moeder en stiefvader van Gabriel opgepakt en veroordeeld. Stiefvader Isauro Aguirre werd veroordeeld voor moord met voorbedachte rade door marteling en kreeg de doodstraf. Gabriels moeder werd berecht als medeschuldige en tot levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating veroordeeld. Ook werden er vier maatschappelijke werkers vervolgd die als taak hadden om Gabriel te redden.

Overheidssystemen kregen meerdere waarschuwingssignalen

Hoe kan het dat de politie en jeugdbescherming niet eerder hebben ingegrepen in deze zaak? Die vraag staat ook centraal in de Netflix-documentaire. De overheid slaagde er, ondanks meerdere meldingen en waarschuwingssignalen, niet in om Gabriel te beschermen.

De documentaireserie staat op Netflix vanaf 26 februari.

 

Populair op FunX.nl

  • Grote retailers annuleren nu al PS5 pre-orders

  • Artiesten spreken zich uit tegen coronabeleid met #ikdoenietmeermee

  • Cardi B geeft duidelijkheid over scheiding: 'Moe van dat f*cking geruzie'

  • 'Kim Kardashian is van plan te scheiden van Kanye West'

  • Hugo de Jonge noemt actie Famke Louise "extra merkwaardige move"

  • Prison Break-acteur Dominic Purcell bevestigt zesde seizoen