STER Advertentie
STER Advertentie

'2Doc: Carrousel': de struggels van jongeren met een problematische achtergrond

Dinsdag 21 april 2020 - 10:34 uur

|

Door:

Elize

In 2Doc: Carrousel volgt regisseur Marina Meijer een aantal jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond die weer op weg worden geholpen. Dat dat niet zonder slag of stoot gaat wordt wel duidelijk uit de documentaire. Hun begeleiders moeten veel geduld hebben.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nieuwe Kans

De jongeren uit de documentaire. Tayfun, Nabil en Delgano, volgen een traject in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans. Daar krijgen ze een 'verandertraject', bedoeld om ze weer een stabiele plek in de samenleving te geven. Ze volgen een divers programma waarin ze onder andere lessen Nederlands. sollicitatietrainingen en buiten activiteiten krijgen.

Sommige jongens belanden in De Nieuwe Kans door de reclassering, maar er zijn ook jongens die zichzelf aanmelden. 

armoede, discriminatie en stigmatisering

In een interview vertelt Marina dat ze bijna drie jaar bezig is met de documentaire. Ze wilde geen geruststellend verhaal vertellen: "Ik kan wel een verhaal vertellen over een iemand van: als je echt goed je best doet, dan kom je er wel. Maar dat vind ik een leugen. Dat is niet de realiteit." Ze wilde juist laten zien dat we in een oneerlijke wereld leven waar niet iedereen gelijke kansen krijgt.

Marina begrijpt de boosheid van de jongeren die ze ontmoette heel goed. Volgens haar lopen veel van de jongens aan tegen problemen als armoede, discriminatie en stigmatisering. "Ik denk dat als de grotere structurele problemen niet veranderen in de maatschappij, dan blijft deze carrousel doordraaien", vertelt ze. "Dan blijven er altijd jongens rondlopen die het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn, dat er geen plek voor hen in deze maatschappij is."

Populair op FunX.nl

  • Blacka wordt komende donderdag vrijgelaten uit gevangenis

  • 'The Lion King' krijgt tweede live-action film

  • Bikini-foto Kylie Jenner resulteert in 48.000 nieuw geregistreerde stemmers

  • Famke Louise houdt woord en bezoekt Diederik Gommers in ziekenhuis

  • Michelle (20) spaart zo veel mogelijk: "Ik ben niet van plan om in Nederland te blijven"

  • Merel van Amnesty International: "De politie 'weet' van tevoren wie de volgende crimineel wordt"