STER Advertentie
STER Advertentie

4 redenen waarom het eten van peper gezond is

4 redenen waarom het eten van peper gezond is
YouTube: The Malaysian Insight

Woensdag 31 oktober 2018 - 15:51 uur

|

Door:

Kavita

Peper is niet voor iedereen weggelegd. En dat is oké. Maar kom niet met je: "Ik eet wel peper", als je nog nooit een adjuma (habanero) of madame jeanette hebt geproefd. Want daar zit die ekte ekte power in. Dat niet iedereen met zoveel hotness kan dealen en het zweet je uitbreekt na ook maar een klein beetje proeven, is niet zo raar. Dat komt namelijk door het stofje capsaïcine, wat ook goede effecten kan hebben op je gezondheid. En die hebben niks te maken met het extra bevorderen van je stoelgang, ofwel loesbere (diarree), zoals Surinamers het noemen. 

Fernando belde hierover met voedingsdeskundige Suzan Tuinier, die vertelde wat de voordelen van peper kunnen zijn.

1. Het stimuleren van je stofwisseling

"Het kan je stofwisseling stimuleren, waardoor je meer vet verbrand. Uit onderzoek blijkt ook dat als je heel veel van dat stofje binnenkrijgt, je minder snel schommelt in gewicht."

2. Het verminderen van stress

"Het stofje capsaïcine zorgt er ook voor dat je bepaalde gelukshormonen aanmaakt. Dat kan ertoe leiden dat je minder stress ervaart. Het wil natuurlijk niet zeggen dat het per se alles oplost."

3. Het kan ontstekingen tegengaan

"Het stofje kan anti-bacterieel werken en dat is best interessant. Er wordt veel onderzoek naar gedaan over hoe dat werkt in je darmen."

4. Het vermindert zenuwpijn

"Capsaïcine heeft een soort pijnstillende werking. Het wordt zelfs in hele hoge doseringen in een pilletje gestopt en aan mensen gegeven die zenuwpijn hebben."

Durf je het al aan? Mocht je er toch niet tegen kunnen, besef dan wel dat je geen water moet drinken. Dat helpt niet en maakt het zelfs erger! Wat wel: een vette hap of melk. 

Populair op FunX.nl

  • Mislukte quarantaine-kapsels gaan viral

  • Dit vindt Ronald de Boer van zijn dochters relatie met Ronnie Flex

  • Halima beschuldigt uitzendbureau van discriminatie: "Voor mij was hij niet beschikbaar, maar voor Tessa wel"

  • OM: 'JoeyAK goot kokend water in nek van ontvoerde vrouw'

  • Bill Gates bouwt zeven fabrieken voor coronavaccin

  • Stel in India noemt pasgeboren tweeling Corona en Covid