FunX

Kabelraden.nl: FunX neemt kabelfrequenties Colorful Radio over

  1. Newschevron right
  2. Kabelraden.nl: FunX neemt kabelfrequenties Colorful Radio over
FunX, het radiostation voor stadsjongeren uit de vier grote Randstad-steden krijgt een veel bredere verspreiding via de kabel en satelliet. Na de teloorgang van Colorful Radio als multiculturele jongerenzender van de publieke landelijke omroep, heeft de NOS de kabelcontracten overgedaan aan FunX.

Colorful Radio stopte medio november na een uitspraak van de rechter haar uitzendingen op de kabel, satelliet en internet. Dit omdat onvoldoende was aangetoond dat Colorful Radio een gelegitimeerde neventaak kon zijn naast Radio 1, 2,3FM, 4 en 747AM. De rechter en het Commissariaat voor de Media raakten in discussie met de NOS over wat een hoofdtaak is voor de publieke omroep en wat een neventaak mag zijn. FunX heeft als publieke lokale 'nevenzender' deze discussie al eerder overwonnen en kan met benodigde juridische toestemming als succesvolle grote steden-zender uitzenden. Net als bij Colorful Radio, hebben de landelijke commerciële radiostations, verenigd in NVCR (Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio) getracht de zender uit de lucht te halen.

FunX zal haar Amsterdamse editie voor buiten-randstedelijke verspreiding beschikbaar stellen en hoopt nog deze week ook op satelliet uit te zenden opdat het signaal de kabelkopstations bereikt. In sommige gevallen hebben kabelaars na het einde van Colorful Radio op die frequenties al andere radiostations een plek gegeven. In veel gevallen gaat het daarbij om de commerciële jazz-zender Arrow 90.7FM of Juize FM, het urban-radiostation van Radio 538.

Ruurd Bierman, lid van de Raad van Bestuur van de NOS schrijft echter dat 'het profiel van het eveneens publieke FunX vergelijkbaar' is met het ter ziele gegane Colorful Radio en vindt dat FunX 'door z'n grootstedelijk karakter voldoende waarde om ook buiten de directe verzorgingsgebieden onderscheidend en aantrekkelijk te zijn', zo blijkt uit een brief die deze aan kabelaars en kabelprogrammaraden heeft verstuurd. Colorful Radio was te beluisteren in circa 5 miljoen huishoudens.

FunX is in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht met telkens eigen edities te te horen op FM-ether en kabel. Op de Astra 1 is FunX te ontvangen op 12.515 GHz H Symb.Rate 22.000 FEC 5/6. De brief die aan de kabelexploitanten/ programmaraden is verstuurd is gepubliceerd door DutchMedia en te vinden op; http://www.dutchmedia.nl/brieffunx1.jpg en http://www.dutchmedia.nl/brieffunx2.jpg

Ster advertentie
Ster advertentie