FunX

Haagsche Courant: FunX draait wat de luisteraar wil horen

  1. Newschevron right
  2. Haagsche Courant: FunX draait wat de luisteraar wil horen
Een radiozender voor jongeren, gemaakt door jongeren. Met wereldmuziek die niet op andere zenders is te horen en dj's die zich kunnen inleven in de belevings- wereld van de luisteraar. Dit is de kracht van FunX, de jonge maar o zo populaire jongerenzender.

DEN HAAG | 'And when I get that feeling, I get sexual healing', klinkt er door de speakers in de kleine studio van radiostation FunX. Terwijl de laatste woorden door de ether klinken, gaat de rode lamp met 'on air' aan. "Dit is 'Welkom bij jezelf' met Sandra Amatbasoeki. Ik wil weten wat jij vandaag hebt gedaan. Als je mij belt en iets over jezelf vertelt, dan draai ik de plaat die jij wilt horen. Maar nu eerst Bow Wow featuring Baby."

Sandra (22) is een van de populairste dj's van het moment, zegt Samira el Boustati (29), woordvoerder van FunX. En dat is te merken. Zodra Sandra haar koptelefoon af doet, begint de telefoon te rinkelen. Het radiostation, sinds augustus 2002 in de lucht, is een initiatief van RTV Utrecht, Salto Amsterdam, Stadsomroep Den Haag en SLO Rotterdam. De zender is ook in deze steden te horen. FunX wordt deels gefinancierd door het ministerie van OC&W en deels door de vier gemeenten.

Twaalf jongeren, met verschillende culturele achtergronden, hebben het format bedacht. Samira was een van die jongeren. Nu werken er veertig redacteuren bij de jongerenzender. "De redactie is een afspiegeling van de maatschappij. Er lopen hier onder anderen mensen met een Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, Nederlandse en Molukse achtergrond rond." Volgens Samira is dit ook de kracht van de zender. "De programma's worden door verschillende soorten jongeren voor andere jongeren gemaakt. We houden ons bezig met de belevingswereld van jongeren. En natuurlijk is de muziek die we draaien erg belangrijk."

Het station noemt deze muziek 'Mixpop'. Muziek met invloeden vanuit heel de wereld zoals hiphop, reggae, R&B en raï. "We draaien ook Arabische reggae, Senegal-rap of muziek van de groep Intersection, die in het Berbers en Nederlands rapt. Muziek die de luisteraar wil horen en niet op andere zenders terug te vinden is. Maar Shakira, Jennifer Lopez en andere top-40 hits, komen ook nog steeds voorbij." De luisteraar bepaalt, mits het binnen Mixpop valt, wat er wordt gedraaid. En dat maakt de zender volgens Samira ook zo populair. "We richten ons nu nog op de Randstad, maar we willen best uitbreiden. We merken dat jongeren uit Den Bosch en Eindhoven er ook naar vragen."

De Rijswijkse Emily Schroots (15) is een van de trouwe luisteraars van FunX. Zij luistert vooral naar de zender vanwege het grote aanbod R&B. "Ze draaien gewoon relaxte nummers. Andere zenders draaien ook wel R&B, maar veel minder dan FunX."

Luistercijfers zijn er niet. Samira: "Maar je hoort gewoon om je heen dat veel mensen er naar luisteren. Zelfs op de markt in Den Haag hebben ze de radio op FunX staan. En dat er zo veel gebeld wordt door luisteraars, geeft ook wel aan dat jongeren ons kennen." Ook verslaggeefster Jickey Traxem (25) merkt dat er naar het radiostation wordt geluisterd. Jickey gaat dagelijks de straat op om jongeren een reactie te vragen op een stelling, zoals 'Mensen met een dubbele nationaliteit eten van twee walletjes'. "Mensen herkennen me. Ze zwaaien dan naar me of roepen heel hard Jickey, Jickey", vertelt ze lachend.

Robert Fung (19) werd zo'n anderhalve maand geleden door Jickey geïnterviewd. Sindsdien behoort hij tot de steeds groter wordende groep FunX-luisteraars. "Veel nummers die je hoort zijn niet bekend bij andere zenders. Zoals Masta met het nummer G-Spot. Die hoor je dus echt niet op 538. Ze draaien ook anderstalige nummers. Bijvoorbeeld Franse hiphop of hindoestaanse nummers. Dat is wel leuk om te horen."

De jongerenzender is meer dan muziek alleen. In de talkhow, 's avonds tussen zeven en acht, staat een voor jongeren interessant onderwerp centraal. "Dan gaan we bijvoorbeeld in op het onderwerp 'liegen'. Het is leuk om te zien hoe jongeren met zo'n onderwerp omgaan. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden", aldus Samira.

De telefoon in de studio staat nog altijd roodgloeiend. En ook mailtjes komen achter elkaar binnen. "Ah, dit is een leuk mailtje", roept Sandra. "Een meisje zegt dat ze FunX helemaal te gek vindt en dat ze altijd naar ons luistert. Ze koopt door ons nu helemaal geen cd's meer. Jammer voor de platenmaatschappijen, maar wel leuk voor FunX." Samira vertelt dat de reacties over het algemeen zeer positief zijn. "Ja, er zijn natuurlijk altijd wel mensen die zeggen 'jullie draaien te weinig Turkse muziek' of 'waarom draaien jullie niet wat meer R&B'. Maar dat hou je altijd. Je kunt nooit iedereen helemaal tevreden stellen."

FunX is op de volgende FM frequenties te horen, Den Haag 98.4, Amsterdam 96.1, Utrecht 96.1 en Rotterdam 91.8. Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht op http://www.funx.nl Op deze site kunnen de programma's ook worden beluisterd.

Tekst: Saïda Erahoutan
Bron: Haagsche Courant

Ster advertentie
Ster advertentie