FunX

3 voor 12: FunX wil eigen platenlabel starten

  1. Newschevron right
  2. 3 voor 12: FunX wil eigen platenlabel starten
Sinds de start eind 2002 lijken jonge multiculturele radioluisteraars massaal te zijn overgestapt naar deze omroep. Exacte luistercijfers ontbreken maar de internetsite funx.fm krijgt zo'n half miljoen bezoekers per maand. "We voorzien duidelijk in een behoefte," zegt directeur Willem Stegeman, tevens initiatiefnemer van het station. Onder zijn leiding zijn in de vier grote steden aparte studio's voor de zender gebouwd zodat elke stad z'n eigen FunX heeft.

Op donderdag 19 februari opent staatssecretaris Medy van der Laan van cultuur, in Rotterdam de hoofdvestiging van de omroep. "Het uitgangspunt van de zender is dat wij het ontbrekende aanvullen zolang dat niet gedaan wordt door de reguliere radiozenders. Het beste compliment dat we ooit kunnen krijgen is dat we als zender overbodig zijn, omdat anderen de jongeren in de grote steden net zo goed bereiken." Regelmatig draait FunX platen die nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland. "Onze luisteraars tippen ons over populaire platen. Ze sturen de single op of we downloaden het van internet. Zo draaiden wij 'Papi chulo' van Lorna al lang voordat de plaat uit was. Pas toen het nummer in onze eigen hitlijst op nummer 1 stond heeft platenmaatschappij Digidance de rechten voor een Nederlandse release geregeld."

Stegeman noemt nog een aantal platen die eerst op zijn zender werd gedraaid en pas daarna door de rest van Nederland werden ontdekt. "De Kaapverdische zangeres Suzanna uit Rotterdam bijvoorbeeld, maar ook Masta uit Den Haag en de Remix Crew." Op korte termijn wil Stegeman platen die onuitgebracht blijven op een eigen label gaan releasen. "Dat kunnen buitenlandse acts zijn, maar vooral muzikanten uit de grote steden die bij de reguliere platenmaatschappijen niet aan de bak komen." De omroep is niet van plan om zelf als platenmaatschappij te gaan fungeren. "We willen alleen onze naam als kwaliteitskeurmerk aan de releases verbinden. We zijn nu op zoek naar een serieuze partner. We hoeven er geen geld aan te verdienen, dus kunnen de cd's ook goedkoper in de winkel liggen."

Stegeman heeft ook op een ander vlak kritiek op de Nederlandse platenbusiness. "De gevestigde maatschappijen doen vooral zaken met de landelijke radiozenders. Ze nemen ons nog steeds niet serieus. Dat komt ook doordat wij niet aan marketing doen. Wij hebben onze bekendheid alleen via de luisteraars verkregen. Buiten de doelgroep kent men ons bijna niet. Maar doordat we geen posters ophangen of advertenties plaatsen, houden we geld over voor andere zaken. Zo gaan we volgende maand voor het eerst een FunX party houden. Er zijn natuurlijk al veel feesten in de grote steden, maar nergens draait men alle muziekstijlen door elkaar heen. Met FunX hebben we bewezen dat het wel kan. Het eerste feest wordt gehouden op 13 februari in de Haagse dancing Asta."

Bron: www.3voor12.nl, door Gerard van den Ijssel

Ster advertentie
Ster advertentie