FunX

Egypte is het Hollywood van de Arabische wereld

  1. Newschevron right
  2. Egypte is het Hollywood van de Arabische wereld
De meeste films worden gemaakt in Bollywood, dat weet iedereen. Maar wist je dat Egypte het Hollywood van de Arabische wereld is? Dertig kilometer ten zuiden van Cairo staan filmstudio’s waar ze in Hollywood jaloers op zijn!


Op een oppervlakte die minstens vijf keer groter is dan de Universal Studio’s in Hollywood worden 65 studio’s gebouwd. Noesa den Hartog is half Egyptisch half Nederlands en een echte Arabische filmkenner. Ze is in de studio’s geweest vertelt in Start hoe immens groot het daar is: “Het zijn echt veel vierkante kilometers. Er zijn hele dorpen en wijken nagebouwd. Dat is ook wel nodig want in Egypte is het moeilijk om op locatie te filmen. Egyptenaren willen graag bij de opnames kijken, maar dan kunnen de acteurs hun werk niet goed doen.”

Dat Egypte de Arabische filmmarkt domineert is volgens Noesa iets wat door de jaren heen zo gegroeid is. Noesa: “In Egypte zijn ze 100 jaar geleden begonnen met theater en later met zwart-wit films. Ze hebben dus een grote voorsprong op andere Arabische landen.”



Ieder jaar komen er tussen de 200 en 300 films uit het land van de farao’s en de piramides. Noesa selecteert de meest geschikte en brengt die naar de Nederlandse bioscopen. Binnenkort hoopt ze de comedy ‘De zoon van de consulaat’ hierheen te brengen. Hou je bioscoopagenda dus in de gaten.
Ster advertentie
Ster advertentie