FunX

Voor welk cadeau verlaat jij Nederland?

  1. Newschevron right
  2. Voor welk cadeau verlaat jij Nederland?
Illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen soms geld aangeboden om het land te verlaten. Ze komen gratis in Nederland, maar verlaten het vervolgens met een paar duizend euro op zak. Is dat niet apart nu het hele land moet bezuinigen? Of zijn die bezuinigingen juist de oorzaak? Volgens Rob Bezema van Dienst Terugkeer en Vertrek kost het ons land minder om ze geld te geven, dan ze op te vangen.

Pastamachine

Naast duizenden euro's, worden ook ietwat aparte producten aangeboden om Nederland de rug toe te keren. Zo was er bijvoorbeeld een man uit Nepal die een pastamachine eiste, zodat hij een restaurant kon beginnen in z'n eigen land. Nederland betaalt dus voor de startende ondernemer in andere landen. Erg handig als je in het buitenland woont en nog iets mist in je winkeltje. Het enige dat je hoeft te doen is asiel aanvragen in ons kikkerlandje.

Manicureset

Nederland helpt mensen tevens om trots terug te keren naar hun land van herkomst. Zo wordt het voorbeeld genoemd van een Angolese vrouw die haar eigen schoonheidssalon wilde beginnen. Ook daar investeerde ons land in. Ze kreeg een manicureset mee en wat zakgeld. "Die mensen hebben vaak veel geld betaald aan een mensensmokkelaar en willen alleen terug als ze met opgeheven hoofd kunnen thuiskomen," aldus Bezema. Mede dankzij Rob en ons belastinggeld worden de Angolezen nu vol trots voorzien van mooie en sterke nagels. Weer een succesverhaal voor op de muren van Dienst Terugkeer en Vertrek.

Hoeveel?

Het zet je toch enigszins aan het denken. Het land in zonder geld en land uit met een zak vol euro's. Wie wil dat nou niet? Maar voor hoeveel geld ben jij bereid om al je vrienden, familie en kennissen de rug toe te keren? En welk product zou jij eisen om Nederland uitgeschopt te worden?

Ster advertentie
Ster advertentie