FunX

Nederland, word wakker!

  1. Newschevron right
  2. Nederland, word wakker!
Jesim Candan is schrijfster van het boek Nederland, word wakker! Een boek dat Nederland oproept om over grenzen heen te kijken. En ze was vandaag op bezoek in jouw ochtendshow FunX Start!

Guus Hiddink
Vorige week overhandigde zij haar eerste exemplaar aan de bondscoach van het Turkse elftal en dat is zoals we allemaal weten niemand minder dan Guus Hiddink. Ze vraagt zich af waarom in Turkije niemand twijfelt aan zijn dubbele nationaliteit (dus loyaliteit) terwijl dat in Nederland zo een big issue is.

Partij één
Over de Nederlandse politiek heeft ze ook genoeg te zeggen. Enerzijds vindt ze de Linkse politiek te slap: ‘weer een congresje organiseren om te laten zien hoe erg discriminatie is. Dat is niet de juiste manier’. Anderzijds vindt ze dat de Rechtse politiek gegijzeld wordt door angst. Wat doe je dan? Juist een eigen politieke partij oprichten en dat is precies wat deze dame heeft gedaan: partij één. Partij één is het niet gelukt om in de Tweede Kamer een zetel te bemachtigen, maar niet getreurd met de politieke ambities van mevrouw Candan zit het helemaal snor.

Nederland, word wakker!
Aanvankelijk was het de bedoeling dat het een boek zou worden voor organisaties hoe om te gaan met diversiteit. Uiteindelijk is het een mooi en persoonlijk verhaal geworden over onder andere diversiteit, haar strijd voor een mooier en rechtvaardig Nederland, maar ook lees je dat ze Nederlandse vrouwen barbaars vindt als het neerkomt op bevallingen: 'Ik zou liever in Turkije bevallen dan hier. Voornamelijk omdat ik een keizersnede wil; in Turkije is dat heel normaal, hier niet. Als ik hier zeg dat ik een keizersnede wil, zet iedereen grote ogen op en vraagt meteen naar het waarom. Maar het gaat er hier zo Spartaans aan toe.'

Nieuwsgierig geworden? Via hierrr bestel je het boek.

Ster advertentie
Ster advertentie