FunX

Farid Tabarki voorspelt "open data"

  1. Newschevron right
  2. Farid Tabarki voorspelt "open data"
Farid Tabarki (1976), oprichter van Studio Zeitgeist, werd vorige week uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year. Dat gebeurde tijdens de Trendwatcher of the Years Awards in Amsterdam. Volgens de jury staat hij voor "kwaliteit en transparantie en slaagt hij er ondanks de serieuze materie in om vlot en geestig te zijn". Vanmorgen was Farid samen met de organisator van de awards, Andrea Wichman, te gast in de ochtendshow Start.

Trendwatcher?
Een trendwatcher is een persoon die kijkt wat er leeft in de samenleving en de nieuwste trends voorspelt en signaleert. Maar wanneer kan je jezelf nou echt een trendwatcher noemen? Volgens Andrea ben je een trendwatcher als je je er geld mee kan verdienen.

Methodiek
Farid vertelt Fernando dat er meer bij komt kijken dan alleen intuïtie. Er zit volgens hem echt een methodiek achter: "Als ik naar mezelf kijk....ik doe onderzoek, tegeljkertijd veel reizen en lezen. Ook leidt ik vaak gesprekken. Dan zit je met allerlei experts aan tafel en dan hoor je wat er opeens speelt in een bepaalde sector. Als je dat combineert met eigen onderzoek heb je het begin van een trendwatch carriere."

Open data
Wat is nou de trend van 2012? Volgens Farid gaan we steeds meer richting radicale transparantie. Als voorbeeld noemt hij Noorwegen waar alle gegevens van de belastingdienst openbaar zijn. Je kan daar zien wat iedereen verdient. Waarom doen ze dat? Het beveiligen van al die informatie gaat heel erg duur geworden. "De vraag wordt dan: gaan we heel veel geld besteden aan beveiligen? Of denken we..we laten het los, wat maakt het uit?, " zegt Farid.

Veel mensen vrezen voor massale schending van hun privacy maar volgens Farid zijn er ook voordelen aan deze open data. Hij vertelt dat in Amerika de overheid volledige transparant moet zijn over haar uitgaven. Burgers kunnen daardoor beter controleren of de overheid wel goed met haar geld om gaat. "Wij worden dus ook een beetje machtiger als individu", zegt Farid.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F41887474&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie