FunX

Bollywood in Nederland

  1. Newschevron right
  2. Bollywood in Nederland
Het Bollywoodpubliek is aan het veranderen volgens de documentaire De Bollywood Revolutie van Alexander Oey. Hij sprak vanochtend in Start over de verschillende Bollywoodgeneraties en de liefde voor Bollywood in Nederland.

De Bollywood Revolutie volgt drie familiegeneraties uit India, Suriname, Engeland en Nederland. die zich verwant voelen met Bollywood films. Alexander Oey vertelt dat Bollywood heel erg leeft in Nederland en dan met name in de Hindoestaanse scene. De Bollywoodindustrie houdt volgens hem steeds vaker rekening met het bredere publiek, door sociale kwesties te verwerken in de films. Op deze manier herkent iedereen zich in een bepaalde generatie en thematiek bij de Bollywood films.

{source}
<iframe width="550" height="145" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F61350801&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Huidskleur in Bollywood

Fernando hoorde vanochtend van Narsingh Balwantsingh dat huidskleur ook een grote rol speelt in Bollywood. Volgens hem wordt op basis van de huidskleur een onderscheid gemaakt tussen ‘helden’ en de ‘bad guys’. "Een bad guy is donker. Dat is toch een soort van stereotypering," aldus de eerste Nederlandse Hindoestaan die in een Bollywoodproductie heeft geacteerd.

Slechterik

Narsingh vertelde in Start dat er twijfels waren over zijn rol van slechterik in de film, doordat hij nogal licht is. "Ik moet dat helaas toegeven. Ik speelde de bad guy in de film en eigenlijk zag ik er te ‘knap’ en te ‘licht’ uit voor die mensen. Als ik de set op liep hadden de mensen die op de set werkten ook zoiets van: ‘maar jij had de held moeten spelen’."

{source}
<iframe width="550" height="145" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F61351629&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Familiefilms

Narsingh onderstreept nogmaals dat Bollywoodfilms effect hebben op Nederland. "Je wordt er als Hindoestaans kind van kleins af aan mee opgevoed. Bollywood films worden vooral beschouwd als familiefilms. De normen en waarden worden al gauw doorgegevens op gezinnen. Natuurlijk weet men wel dat het een film is, maar toch heeft het wel z’n invloed." De acteur doelt daarbij op de liedjes die volgens hem een grote rol spelen bij Hindoestaanse gezinnen. Narsingh wijst ook op de invloed van de Bollywoodindustrie die steeds meer terugkomt in de outfits op Hindoestaanse feestjes.

De Bollywood Revolutie

{source}
<object data='data:application/x-silverlight-2,' type='application/x-silverlight-2' width='550' height='310'><param name='source' value='http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap'/><param name='enablehtmlaccess' value='true'/><param name='initParams' value='version=sl.1.9.9,episodeID=14737808,playlistEnabled=no,playMode=pause,volume=100,seekTime=00:00:00,subtitlesEnabled=false' /><embed source='http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap' type='application/x-silverlight-2' enablehtmlaccess='true' width='550' height='310' seekTime='00:00:00' initParams='version=sl.1.9.9,episodeID=14737808,playlistEnabled=no,playMode=pause,volume=100,seekTime=00:00:00,subtitlesEnabled=false'><a href='http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=124807' style='text-decoration: none;'><img src='http://embed.player.omroep.nl/sle/downloadsilverlight.jpg' alt='Get Microsoft Silverlight' style='border-style: none'/></a> <br /> <a href='http://player.omroep.nl/?aflID=14737808'>Bekijk de video in andere formaten.</a> </embed> </object>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie