FunX

Deugt het TBS rechtssysteem?

  1. Newschevron right
  2. Deugt het TBS rechtssysteem?
In de documentaire Code Rood: TBS wordt de 31-jarige Nabil gevolgd. De ex-gevangene werd tien jaar geleden veroordeeld tot één jaar cel en TBS. Hij stak toentertijd, naar eigen zeggen, uit zelfverdediging een portier in zijn nek met een stuk glas. De man werd twee jaar vastgehouden door plaatsgebrek en kwam vervolgens in een TBS-kliniek terecht. Nabil verbleef zes jaar in de kliniek maar hij werd niet of nauwelijks behandeld. Door zijn agressiviteitsprobleem werd zijn TBS iedere twee jaar verlengd. Nabil is nu pas vrij en is zwaar geïrriteerd door de omstandigheden.

Ontmoeting
Documentairemaker Jessica Villerius liep hem tijdens de opnames van een docu tegen het lijf bij een reclassering. Ze knoopte vervolgens een gesprek aan met hem: "Hij kwam bij mij als een heel intelligente jongen over. Nabil heeft een enorme vocabulair, maakt ontzettend goede volzinnen. Maar hij was heel boos en dat vond ik een heel bijzonder contrast. Toen ben ik met hem aan de praat geraakt waarom hij zo gefrusteerd en woedend was. Dat werd dus snel duidelijk dat dat wel een oorzaak had voor hem."

Schuldige
Nabil vindt het vervelend dat hij niet is behandeld voor zijn agressieproblemen. "Hij is verbaal agressief en dat uit zich vaak in agressief gedrag, dan verliest hij de controle. Voor zichzelf is dat erg, maar voor zijn omgeving is dat toch gevaarlijk." Volgens Jessica is niet één specifieke schuldige aan te wijzen voor dit probleem: "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest dat hij nu op deze manier buitenstaat. Ik vond het nodig dat mensen ook die verhalen horen. Dit is de andere kant van het verhaal en dat vond ik ook wel eens noodzakelijk om te belichten. Niet zozeer om een schuldige aan te wijzen, maar meer om de discussie los te krijgen van 'wat gebeurt er nou in zo'n kliniek en hoe krijgen we de mensen veiliger terug'. De documentaire is vanavond om 21:35 op Nederland 3 te zien.

{source}

{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie