FunX

'Mensenhandel komt hier vaker voor dan je denkt'

  1. Newschevron right
  2. 'Mensenhandel komt hier vaker voor dan je denkt'
Corine Dettmeijer is een onderzoek naar mensenhandel in Nederland begonnen om de totale omvang in kaart te brengen. Pas dan kan ze als Nationaal Rapporteur Mensenhandel het probleem aanpakken. In Start vertelt ze dat het probleem komt doordat men mensenhandel niet meldt of de ernst van de zaak niet inziet.

Registreren

In Corine's laatste rapport staan alle cijfers en de kernboodschap is dat mensenhandel zichtbaar moet zijn om het effectief te kunnen bestrijden. "Mensenhandel die niet in beeld is, moet in beeld gebracht worden. Mensenhandel wat wel in beeld is, moet beter geregistreerd worden." Zo moeten verschillende instanties als de politie of Jeugdzorg het melden als ze in aanraking komen met een slachtoffer van mensenhandel.

Jeugdzorg

Corine vertelt in de FunX ochtendshow dat Bureau Jeugdzorg het niet of nauwelijks meldt als ze met een slachtoffer van mensenhandel te maken krijgen. Als voorbeeld noemt ze bijvoorbeeld jongeren die het slachtoffer worden van loverboys. Dat komt volgens Corine doordat de instanties niet goed herkennen wanneer iemand het slachtoffer is van mensenhandel. Ook zien ze volgens haar het nut niet van een melding. "Mijn rapport laat zien dat het aantal jonge slachtoffers kan twee keer zo groot zijn, dan we nu denken."

Melden

De oplossing is volgens Corine dat instanties vaker melden: "Bureau Jeugdzorg moet gewoon melden. Er moet ook betere voorlichting worden gegeven en expertise worden opgebouwd om te herkennen wanneer een meisje slachtoffer is van een loverboy." De politiek kan volgens Corine ook helpen. Zo heeft heeft de staatssecretaris van VWS gezegd dat de opvangmogelijkheden voor minderjarige slachtoffers van loverboys voldoende zijn. "Ik ben dat niet met hem eens en ik vind dat hij dat niet kan zeggen. De cijfers zijn namelijk onvoldoende. Pas als je de registraties volledig op orde hebt, kan je daar effectief beleid op instellen."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F73360367"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie