FunX

Wat doe je aan jouw slaaptekort?

  1. Newschevron right
  2. Wat doe je aan jouw slaaptekort?
Ben je overdag altijd extreem moe, snel geïrriteerd, kan je je niet goed concentreren en gaat je stemming snel naar beneden? Dan is de kans groot dat je last hebt van een chronisch slaaptekort.

Veel jongeren hebben tegenwoordig last van een chronisch slaaptekort. Één van de redenen is dat ze tot laat in de avond met hun smartphone, tablet of computer bezig zijn. Het licht dat die beeldschermen in je ogen schijnt is slecht voor je slaap. De melatonine in je lichaam, een hormoon die invloed heeft op je slaap-waakritme, wordt er door beïnvloed. De tip van drs. Ed de Bruin, docent maatschappij- en gedragswetenschappen, is om in de avond niet achter je laptop of mobieltje te zitten.

De Bruin heeft een programma voor jongeren met slaapklachten ontwikkeld die de klachten binnen zes weken laten verdwijnen. Hierbij worden onder ideale persoonsgebonden slaaptijden berekend waarmee ze beter gaan slapen. Ze krijgen bovendien een set van adviezen die helpen bij het verbeteren van de slaap. Ed de Bruin raadt bovendien mensen die een slaaptekort hebben aan om slaappilllen of melatonine te vermijden. "Ik zou het laten onderzoeken als je er last van hebt", aldus de Bruin.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F95693810"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie