FunX

"Tula's film moet publiek raken en iets leren"

  1. Newschevron right
  2. "Tula's film moet publiek raken en iets leren"
In het teken van de afschaffing van de slavernij heeft regisseur Jeroen Leinders de Engelstalige film Tula The Revolt gemaakt. Vanochtend in Start kwam hij vertellen over de langverwachte film met Danny Glover en Jeroen Krabbé, die vanaf 4 juli in de bioscopen draait.

Tula

Tula was de leider van de grootste slavenopstand op Curaçao. De opstand van de slaven op Curaçao vond plaats in 1795, toen het eiland nog een Nederlandse kolonie was. Tula durfde op te staan tegen zijn onderdrukkers en probeerde om zijn volk op vreedzame wijze hun vrijheid terug te geven.

Raken en leren

Volgens Jeroen Leinders is het verhaal van Tula erg aangrijpend en belangrijk en dan met name voor jongeren. "Je wilt het publiek raken." De regisseur wil overigens niemand een schuldgevoel aanpraten. "Iets wat 200 jaar geleden gebeurt is kun je de mens van vandaag niet kwalijk nemen, maar je kan er wel lessen van leren."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F99201035"></iframe>
{/source}

Blank/zwart

Jeroen wilde het verhaal van Tula vertellen, omdat hij het opvallend vond dat het nooit eerder gedaan is. Als blanke regisseur wordt hem steeds gevraagd waarom hij een zwarte film gemaakt heeft. Dat vindt Jeroen totaal niet relevant: "Degene die het maakt is eigenlijk helemaal niet relevant. Het moet een beschouwend neutraal verhaal zijn wat aanspreekt en wat de waarheid geen geweld aan doet. Je moet gewoon de feiten vertellen en het oordeel aan de mensen overlaten."

{source}
<iframe width="550" height="309" src="//www.youtube.com/embed/qHVJXG0aKTc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie