FunX

"Achterlaten in Marokko heeft niet geholpen"

  1. Newschevron right
  2. "Achterlaten in Marokko heeft niet geholpen"
Het is zomervakantie en dat betekent niet voor alle jongeren dat ze lekker vakantie gaan vieren. Sommige ouders die vinden dat hun kind het echt te bont heeft gemaakt in Nederland, sturen hun kinderen – voor even of voor langere tijd – naar het land waar zij vandaan komen om daar ‘heropgevoed’ te worden. Het is nog maar de vraag of dat helpt. Daarom was de stelling woensdag bij CritiX: ‘Ontspoorde jongeren naar het land van hun ouders sturen, lost niets op’ 58,1% van de FunX luisteraars was het hiermee eens.

Zarayda sprak met Mina, een FunX-luisteraar die zelf door haar ouders naar Marokko gestuurd, omdat ze een onhandelbaar kind was. "Blowen, spijbelen, roken, drinken, verkeerde vrienden… op een gegeven moment wisten mijn ouders en Jeugdzorg er geen raad mee. Toen werd me verteld dat we op vakantie gingen maar mijn paspoort is afgepakt en ik heb een half jaar op het platteland in Marokko gezeten. Mijn ouders dachten dat dat de beste oplossing was maar dat heeft uiteindelijk niet geholpen."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F99633973&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

FunX-dj Zarayda sprak ook met Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, die het eens was met de stelling. "Ik ken veel ouders die dat gedaan hebben, omdat ze wilden dat de kinderen iets van hun eigen identiteit meekregen. Maar dan mis je toch je ouders.. en jongeren hebben die nodig."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F99633940"></iframe>
{/source}

Ook op Facebook zorgde de stelling voor veel reacties.

Esther is het oneens met de stelling. "Dan hebben wij er geen last meer van en moeten die ouders maar kijken hoe ze hun kroost gaan heropvoeden. Maar kids uit Nederland kunnen ook ontsporen dus dan heb je er weinig aan."

Ahlam kan zich wel vinden in de stelling. "Hoe kunnen zij geholpen worden in het land waarvan ze weinig weten, gezien ze hier geboren zijn? Als het vandalisme systeem hier niet zo soepel was, hadden jongeren nooit zo hoeven ontsporen."

Maureen is het oneens met de stelling, omdat je het probleem op deze manier alleen verplaatst. "En wat doe je met autochtone jongeren? Als je de ene groep anders behandelt dan de andere is dat discriminatie."

Sabina legt de fout bij de Nederlandse regering. "Als ze in hun land iets flikken is er een goede aanpak, hier mogen ze bijna alles zonder aanpak, dat moet maar eens veranderd worden."
Ster advertentie
Ster advertentie