FunX

"Mark Rutte zal nooit dushi zeggen"

  1. Newschevron right
  2. "Mark Rutte zal nooit dushi zeggen"
Hiphopmama in een bloemetjesjurk en een taalkundige zonder straatgeloofwaardigheid, dit lijken twee verschillende werelden, maar niets is minder waar. Vivien Waszink is hiphopmama en taalkundige. "Ik luister al 25 jaar naar hiphop en ga naar veel hiphopconcerten, maar eigenlijk wordt altijd gedacht; 'wat doet die moeder in die jurk daar, die is vast mee om haar kind in de gaten te houden.' Juist de woordspellingen die rappers als Sticks en Winne maken in hun nummers spreekt de taalkundige in Vivien aan.
Dushi
De Nederlandse taal is de afgelopen jaren flink veranderd. Er zijn veel invloeden uit het Engels, maar ook Marokkaans en Surinaams. Sommigen vinden dit een verloedering van de Nederlandse taal. Vivien vindt dit onzin. "Je ziet wel dat een paar van die jongerentaal woordjes, als doekoe of dushi wel in het woordenboek staan. Maar er zijn heel weinig jongerentaal woorden die in een woordenboek terecht komen. Het gaat nooit gebeuren dat Mark Rutte dushi gaat zeggen," aldus Vivien.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F100149475"></iframe>
{/source}

Vetschort
Het woord wat deze woordenfanaat liever niet in de mond neemt is 'vetschort'. Ze vindt het gewoon een vies woord, maar wel een heel duidelijk woord. Het omschrijft namelijk precies wat ermee bedoelt wordt. Je bent nu vast nieuwsgierig wat vetschort betekent, Qbah was dat in ieder geval wel vanochtend in Start. "Een vetschort is als je heel dik bent geweest en je valt in korte tijd heel veel af, dan heb je vaak zo’n huidplooi aan je buik hangen en dat heet dan een vetschort," legt Vivien uit.
Ster advertentie
Ster advertentie