FunX

CritiX: Bizarre ontmoeting met AIVD-agent

  1. Newschevron right
  2. CritiX: Bizarre ontmoeting met AIVD-agent
FunX reporter Malika ontdekte tijdens haar reportages dat een aantal minderjarige jongeren in de Haagse Schilderswijk waren benaderd door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD om informant te worden op straat. Zou jij de overheid ook helpen of speel jij geen informatie door aan de mensen die Nederland veilig moeten houden? Zarayda vroeg het jou met de stelling: "Ik zou de AIVD helpen als ik daarmee bijdraag aan de nationale veiligheid." Uiteindelijk was 55% het ONEENS met de stelling.



Ontmoeting met de AIVD
Luisteraar Karim vertelde dat de AIVD op een dag voor zijn deur stond, terwijl hij niet thuis was: "Hij stond bij mij thuis en belde of ik naar huis kon komen. Ik was 17 en schrok hier heel erg van. Hij identificeerde zich niet bij mijn ouders en wilde ze niet veel informatie aan mijn ouders vertellen." Beluister hier onder andere de bizarre eerste ontmoeting van Karim met de AIVD-agent.



Grenzen overschreden
Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid heeft vijftien jongeren gesproken die benaderd zijn door de AIVD, waarvan de jongste vijftien jaar oud was. Hij snapt dat veiligheid belangrijk is, maar de middelen die de AIVD inzet schieten volgens hem het doel voorbij: "Het gaat ons om de manier waarop de AIVD middelen in zet, zoals minderjarige jongeren of andere mensen in een kwetsbare positie, dan overschrijdt je wat ons betreft een morele en ethische grens."



Derek Otte: AIVD
Huisdichter Derek Otte schetst met een spoken word wat de AIVD doet: "Waarom met alle mogelijke bronnen, perse met jonge jongens praten? Dicht bij het vuur in ruil voor een belofte. Inspelen op kwetsbaren is alleen weggelegd voor schoften."

Ster advertentie
Ster advertentie