FunX

'Mijn vader de expat', van grap naar docu

  1. Newschevron right
  2. 'Mijn vader de expat', van grap naar docu
Abdelkarim en Asma El-Fassi hebben met de documentaire 'Mijn vader, de expat' inmiddels al een aantal Nederlandse zalen stijf uitverkocht en de volgende stap is het veroveren van België. De succesvolle broer en zus kwamen vanochtend langs in Start, vertelden uitgebreid over de docu waarin hun vader Ali centraal staat en gaven de allerlaatste tickets weg aan een luisteraar.

Nalatenschap

Abdelkarim en Asma vertrokken een paar maanden geleden naar Marokko met als doel om iets van hun 66-jarige vader Ali El-Fassi na te laten voor zijn kinderen en kleinkinderen. Abdelkarim vertelde dat het voort kwam uit een persoonlijk behoefte: "Ik wilde iets van mijn vader op dvd hebben, maar nadat ik het op Facebook plaatste werd het een collectieve behoefte. Het was mooi om te zien dat mensen zichzelf herkenden in het verhaal van mijn vader."



Grapje!

"Het begon ooit als een grap dat ik mijn vader ging filmen," vertelde Abdelkarim El-Fassi in de ochtendshow. "Later zei ik tegen mijn vader dat we tickets hadden geboekt en dat ik hem ging filmen. Hij verwachtte waarschijnlijk een iPhone totdat hij alle camera-apparatuur en Robin zag. Mijn vader raakte snel gewend aan de camera en had uiteindelijk minder moeite met de apparatuur dan ik."

Expat of gastarbeider?

De opvallende titel 'Mijn vader, de expat' komt voort uit de huidige situatie van vader El-Fassi: "Mijn vader is geen gast en ook geen arbeider meer. Hij is een Nederlands staatsburger die tussen Nederland en Marokko reist. (..) Als ik wil dat hij een expat is, dan is hij dat en volgens de Van Dale kan hij dat zijn," zei Abdelkarim. Tot slot legt hij uit dat de term 'expat' hoger aangeschreven staat dan 'gastarbeider en daardoor nog meer vragen oproept.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie