FunX

Wonen tussen muizen? Werkloos? #isookpolitiek

  1. Newschevron right
  2. Wonen tussen muizen? Werkloos? #isookpolitiek
Kan je geen geschikte huisvesting vinden? Kom jij om in de schulden? Ga dan op 19 maart stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en geef aan wat in jouw gemeente verbeterd kan worden. Helaas gaan er nog een hoop dingen mis en dat maken Délana en Kevin nog dagelijks van dichtbij mee. Daarom gaan ze volgende week in debat met lokale politici in Sound of the City. Voordat het zo ver is, leggen ze jouw eerst hun problemen voor in Start.



Huisvesting

De 24-jarige Délana heeft moeite met het vinden van goede huisvesting in Utrecht. Ze woonde ooit in een studenthuis tussen de muizen en woont nu anti-kraak omdat ze geen ander huis kan krijgen. Délana moet nog een jaar wachten voordat ze in aanmerking komt voor een huis. Door te stemmen gaat ze het verschil proberen te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Werkloos
Kevin is 25 jaar oud en komt nergens aan een baan omdat hij volgens verschillende bedrijven 'te oud' is. Hij solliciteert vaak, maar wordt even vaak afgewezen. Sinds het overlijden van zijn vader is Kevin meerdere malen verhuisd. Hij woont nu op zichzelf, maar aan het huis ontbreekt nog het nodige: "Ik woon in een huis zonder sanitaire voorzieningen, dus geen warm water of kachel. Alles loopt op stroom, dus ik heb ook een dikke rekening."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Standpunten
Délana heeft tijdens de vorige verkiezingen gestemd op D66, maar dit jaar gaat ze voor GroenLinks: "Het is de enige die ik kon vinden die in Utrecht lege kantoorpanden wil ombouwen tot huizen." Kevin heeft nog geen flauw idee op wie hij gaat stemmen en óf hij wel gaat stemmen: "Ik heb naar de standpunten gekeken, maar ik geloof niet dat die standpunten haalbaar zijn.

Stemmen is meetellen
FunX-reporter Malika adviseert om altijd te gaan stemmen, zodat politici bijna gedwongen worden om extra op te komen voor jongeren: "Op het moment dat heel weinig jongeren stemmen, dan heeft een politicus weinig te verliezen als het om jongeren gaat. Jongeren gaan ze er toch niet op afrekenen en dat is het probleem. Dat terwijl de grote problemen van nu over jongeren gaan. Dan hebben we het over huisvesting, maar ook onderwijs en pensioenen. Dat is echt iets van onze generatie!"

Ster advertentie
Ster advertentie