FunX

'Etnische afkomst daders benoemen is onzin'

  1. Newschevron right
  2. 'Etnische afkomst daders benoemen is onzin'
"Stel je voor dat ik Duits ben en morgen een postkantoortje overval. Zou er dan in de krant staan dat ik van Duitse komaf ben? Nee! Ik denk dat de media door het benoemen van de etniciteit bijdraagt aan racisme," vertelde een luisteraar dinsdagavond aan Zarayda in CritiX.

Waarom benoemt de media vaak de etnische afkomst van een verdachte of dader? Volgens de journalistieke regels mag het alleen maar vermeld worden als het relevant is, maar wat maakt het dan relevant? Vandaar de stelling: "Het benoemen van de etnische afkomst van een verdachte/dader is belangrijk." Als het aan 71% van de FunX luisteraars ligt, benoemen we de etnische afkomst niet meer. Zij waren het ONEENS met de stelling en vinden het onbelangrijk.



Antropoloog Sinan Çankaya vertelt dat de etnische afkomst vaak niet relevant is: "De suggestie wordt gewekt dat het een verklaring biedt voor het gedrag van mensen, maar dat is onzin. Een verklaring van crimineel gedrag heeft met name te maken met inkomen, opleidingsniveau, de buurt waar iemand woont etcetera." Waarom zijn we zo gefixeerd op het label van etnische afkomst? Sinan Çankaya vertelt je er meer over:

Ster advertentie
Ster advertentie