FunX

Voetbalanekdotes en kleedkamerhumor

  1. Newschevron right
  2. Voetbalanekdotes en kleedkamerhumor
Schrijver Özcan Akyol zit regelmatig bij Pauw & Witteman aan tafel en is pasgeleden bedreigd door zijn 'Amsterdam onterende' column in de Nieuwe Revu. Maar de Devenaar die nu toch in Amsterdam woont vanwege de liefde, schoof aan in Start om te praten over zijn nieuwe boek: Hé scheids, je hebt thuis zeker niks te vertellen.

Özcan heeft geen blad voor de mond. “Als je niet meer kan zeggen en schrijven wat je wil, waarom zou je dat dan nog doen?” Maar ook op het voetbalveld is het regelmatig raak. Het boek is dan ook een opsomming van anekdotes op en rond het veld, beledigingen die de scheidsrechters naar hun hoofd krijgen geslingerd en keiharde kleedkamerhumor. “Mensen die veel voetballen, herkennen het denk ik wel.”

Het verhaal is niet alleen geschreven. Twitterfenomeen DuBlanquBogarde heeft er ook aan meegewerkt, maar niemand weet eigenlijk welk persoon er achter dat account schuilt. “Hij zit altijd bovenop het nieuws en weet altijd wat er speelt. De bedoeling is wel dat hij anoniem blijft.”

Gedisciplineerd schrijven
“Als je als schrijver jezelf voorneemt om elke dag 600 woorden op te schrijven, dan kun je makkelijk twee boeken in een jaar schrijven.”
Dat bewijst Özcan gewoon eventjes. In september brengt hij zijn kinderboek Ibrahim en het kattenvrouwtje uit. Voor december staat Toerist in de planning, de autobiografische opvolger van zijn debuutroman Eus.

Op dit moment wordt het scenario voor de verfilming van Eus geschreven. Het zal waarschijnlijk geregisseerd worden door Shariff Korver, die ook De Infiltrant met Nasrdin Char in de hoofdrol, regisseerde.



Ster advertentie
Ster advertentie