FunX

Waarom is er onrust in de Gazastrook?

  1. Newschevron right
  2. Waarom is er onrust in de Gazastrook?
De afgelopen dagen vond er een rakettenregen plaats tussen Israël en Palestina met bijna 200 doden aan Palestijnse kant tot gevolg. Inmiddels lijkt een staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina eraan te komen, maar waarom is er onrust in de Gazastrook? Waarom worden mensen die geen kant op kunnen nog verder verdreven? Morad en Shay hebben een aantal vragen over deze kwestie en stellen die aan Anne de Jong, assistent-professor conflictstudies aan de universiteit van Amsterdam.

Wat is op dit moment de oorzaak van de onrust in de Gazastrook?
"Dat zijn twee verschillende perspectieven. Aan de ene kant zegt de woordvoerder van het Israëlische leger dat het een reactie is op de dood van drie Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Aan de andere kant zeggen de Palestijnen en veel van de internationale gemeenschap waaronder de Verenigde Naties, dat het een voortzetting is van de eerdere belegering van Israël op de Gazastrook."

Op welke manieren verdedigen de Palestijnen zich?
"De Palestijnen hebben beperkte middelen. Ze hebben geen leger, geen F16's en geen militaire vloot voor de kust van Gaza. Zij verdedigen zich door zelfgemaakte projectielen. Dit zijn raketten, een soort uit de kluiten gewassen vuurwerk. (..) De projectielen komen de Palestijnen op veel kritiek te staan, omdat ze niet goed gericht kunnen worden op militaire doelen."

Welke middelen heeft Israël?
"Israël heeft goede middelen om heel doelbewust bombardementen uit te voeren op de Gazastrook. Israël zegt dat ze niet op burgerslachtoffers te mikken, maar de dodenaantallen spreken dit helaas tegen. De Verenigde Naties heeft 174 Palestijnse doden bevestigd. Ze schatten dat 78% daarvan burger is, waaronder 34 kinderen. Dat terwijl Israël aan rooftop-knocking doet. Daarbij sturen ze een klein projectiel op een huis af en minder dan een minuut later volgt een bombardement waarbij het huis wordt vernield. "



Waarom hoor je zo weinig over de burgerslachtoffers in de media?
"Daar zijn twee oorzaken voor te noemen:

-
Journalisten worden geweigerd in de Gazastrook. Slechts een handjevol wordt toegestaan door Israël die de hele grens beheerst. Waardoor weinig geluiden direct naar buiten kunnen komen. De meeste journalisten zijn daarom bij het Israëlische persbureau en de persconferenties aanwezig.

-
De internationale gemeenschap gaat regelrecht tegen de verdragen in die zij ondersteunen. Ze gaan tegen de mensenrechtenverdragen in door bij deze militaire operatie kant te kiezen voor Israël."

Hoe komen zij hiermee weg onder het toeziend oog van de wereld?
"Je kan zeggen dat ze (red. Israël) hier steeds minder mee wegkomen. De militaire, economische en politieke steun van de Verenigde Staten en de Europese Unie gaat onverminderd door, maar je ziet steeds meer oppositie komen tegen de onvoorwaardelijke steun van een regime dat burgers bombardeert. Dat zie je terug in massale protesten over de hele wereld, zoals afgelopen zaterdag gedemonstreerd werd in zestien verschillende landen. Net als de duizenden mensen die in Den Haag protesteerden en riepen dat de mensenrechten gehandhaafd moeten worden. "

Waarom blijft de wereldpolitiek stil?
"Ondanks de geluiden van de burgers blijven de overheden, de Verenigde Staten en de Europese Unie als één blok achter Israël staan. Daar zijn twee oorzaken voor:

-
Politiek: Israël is een bondgenoot van zowel de V.S. als Europa. Het wordt gezien als voorvechter van The War on Terror, maar ook als een belangrijk aspect in lokale politiek. De lobby's van AIPAC in Amerika. Dat is de Joodse/Israël lobby in Amerika is enorm. Studies wijzen uit dat geen enkele presidentskandidaat aan de macht kan komen, zonder deze steun.

-
Economische handelsbelangen: Alleen al de handelsbelangen tussen Nederland en Israël bedragen al 2.2 miljard dollar. Dat maakt het een grote stap voor de overheid om net als zijn burgers achter de mensenrechtenverdragen te gaan staan."

Wanneer stopt de steun voor Israël en kiest men voor de Palestijnen?
"Als je naar de geschiedenis kijkt, kan een strijd tegen de mensenrechten nooit eeuwig voort duren. Als je kijkt naar de Apartheid in Zuid-Afrika of de slavenhandel in Amerika, dan zie je dat wanneer burgers bekender worden met wat er aan de gang is, met welke mate discriminatie en massamoorden plaatsvindt, dat de druk van burgers uiteindelijk de arm van de machthebbers zo ver krijgt, dat ze wel achter hun eigen verdragen en mensenrechten moeten staan. Het is echter onvoorspelbaar wanneer dat gaat gebeuren, maar dat er zo'n grote burgerbeweging aan de gang is valt niet langer te ontkennen. "

Beluister hieronder het hele interview met Anne de Jong terug:

Ster advertentie
Ster advertentie