FunX

Slaven op de Gouden Koets: liever niet of juist wel?

  1. Newschevron right
  2. Slaven op de Gouden Koets: liever niet of juist wel?

Lange Frans wil de Gouden Koets aan laten passen, dat tweette hij tenminste deze week. Naast een boel retweets en favorieten, kwam er heel wat kritiek los op zijn voorstel:




Waar gaat het over?
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Hierop vertelt de Koning(in) in de Troonrede wat de regeringsplannen voor het komende jaar zijn. Volgens traditie wordt de Koninklijke familie die dag vervoerd in de Gouden Koets, die al vele jaren in gebruik is. Zó veel jaren, dat op de zijkant van de koets beeltenissen staan afgebeeld waar de Nederlandse slavernijperiode op te zien is.

Dit gedeelte van de beeltenissen, dat ‘Hulde der koloniën’ heet, kent al een paar jaar voor- en tegenstanders. De Zwarte Pieten-discussie en het diepere debat over racisme in Nederland, lijken de verschillende meningen over de Gouden Koets weer nieuw leven in te blazen.

Voor –en tegenstanders
Sommige mensen vinden niet dat de afbeeldingen verwijderd moeten worden, zodat het verleden zichtbaar blijft. Anderen gaan met Frans mee en zouden graag zien dat de plaatjes op de Koets verdwijnen, omdat ze mensen kunnen beledigen. Wat vind jij?



Ster advertentie
Ster advertentie