STER Advertentie
STER Advertentie

Michiel de Ruyter of de Rover?

Zondag 1 februari 2015 - 15:08 uur

|

Door:

CritiX Online

Deze week ging de film over het leven van Michiel de Ruyter in première. Een Zeeuwse zeeheld, een alom geprezen admiraal, een sleutelfiguur in de Nederlandse geschiedenis. Of toch niet helemaal?

Protest
Protestgroep Michiel de Rover komt in opstand tegen de film, die volgens hen niet het volledige verhaal vertelt. De Ruyter was niet alleen de grote held in de Nederlandse zeeoorlogen van de 17e eeuw, hij speelde ook een (indirecte) rol in de grootscheepse slavenhandel, aldus de groep en verschillende historici.

“Pirates of the Carribean heeft meer diepgang”
In het CritiX Café gaan we op zoek naar het complete verhaal achter Michiel de Ruyter. Zijn alleen zijn heldendaden gedocumenteerd of valt er meer te vertellen? Te gast is Alex van Stripriaan, hoogleraar van de Caribische gebieden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam: “Pirates of the Carribean heeft meer diepgang dan deze film over Michiel de Ruyter,” zei hij ons eerder deze week.

Bredere context
Dat de scheepsladingen van koopman De Ruyter deels afkomstig waren van plantages waar slaven gedwongen arbeid verrichten, komt in de nieuwe epische film niet voorbij. Wat vind jij? Is dit het zoveelste sterke staaltje van geschiedvervalsing? Of is het logisch filmmakers kiezen voor een heldhaftig beeld van iemand die voor veel welvaart zorgde? Discussier mee!De discussie vindt plaats tussen 19:00 en 20:00 uur vanavond. Van 20:00 tot 22:00 bespreken we de manier waarop jongeren hun nieuws verzamelen. 

Populair op FunX.nl

  • Boef openhartig over breuk met Selma Omari

  • Witte supremacist in Amerika geëxecuteerd na marteling en moord op 8-jarig meisje

  • 'Entanglement’ van Jada en August leidt tot genadeloze memes

  • Banken scherpen criteria voor hypotheken nog verder aan

  • Coronasituatie in België 'steeds zorgelijker'

  • Kelly Rowland: 'Ik voelde me tien jaar lang overschaduwd door Beyoncé'