FunX

CritiX Column: Als je anders bent, ben je gek!

  1. Newschevron right
  2. CritiX Column: Als je anders bent, ben je gek!

Vorige week drong Tarik Zahzah de NOS studio binnen met een nepwapen voor een beetje zendtijd. Hij had ‘grote wereldzaken’ te vertellen. Meteen wisten ze Tarik bij de NOS te bestempelen als een complottheorieën-denker.


Hier en daar had men ook een woordje over voor het niet toerekeningsvatbaar zijn omdat hij een waanstoornis/psychose zou hebben. Met andere woorden: Tarik is gek. Ja, kan.

Theorie of fantasie?
De schrijvers bij DutchTurks wezen erop dat een complottheorie ‘strikt genomen een theorie [is] die een complot veronderstelt. Ook merkten de schrijvers op dat ‘het woord “complottheorie” [...] bijna synoniem geworden [is] aan “fantasieverhaal”’. Klopt, als je het mij vraagt. Complottheorie-denkers worden vaak weggezet als gekkies.

Wat is normaal?
Is dit terecht, in een land met óh zo veel vrijheden? Hier zou je best de vrijheid mogen hebben om over alternatieve verklaringen voor gebeurtenissen na te denken, zonder daar gek voor aangekeken te worden. Ik heb altijd op school geleerd dat je kritisch moet nadenken over wat je leest en ziet. Het lijkt er alleen op dat als je afwijkt van de mainstream media, deze regel dus niet geldt. Maar, toegegeven: er zijn wel mensen die zodanig ziekelijk geobsedeerd raken door complottheoriën dat dit een normale manier van leven kan belemmeren (maar goed, then again, wat is normaal?).

Wanneer ben je gek?
Even naar de feiten. Wanneer heb je, zoals bij Tarik wordt verondersteld, een waanstoornis? Nou dat is eigenlijk al heel snel bepaald. Als je gelooft in complottheorieën. Om het even specifieker te maken, je hebt een waanstoornis in het volgende geval (volgens het DSM, het handboek voor psychische stoornissen):



Met andere woorden, als jij denkt dat je vriend(in) vreemdgaat en iedereen zegt van niet, kan je al een waanstoornis hebben. Als jij denkt, dat mensen over je roddelen als je langsloopt, kan je ook al een waanstoornis hebben. Eigenlijk is iedereen dus wel een beetje gek, want iedereen is weleens vol overtuigd van een bepaald idee, terwijl anderen het gewoon complete bullshit vinden. Daarnaast betekenen deze criteria ook dat je gek bent, afhankelijk van je omgeving. Als enige complotdenker in je vriendengroep, ben je gek volgens het DSM. Heb je dezelfde ideeën maar ga je alleen met complotdenkers om, dan ben je niet gek?



Farmaceutische industrie
Wie verdient er aan deze DSM-beschrijvingen? De farmaceutische industrie natuurlijk. Dat is een feit. Gekke mensen hebben medicijnen en therapie nodig, dus kun je er geld aan verdienen. Wist jij dat 69% van de commissieleden van de DSM financiële belangen heeft, ergens in de farmaceutische industrie? De mensen die bepalen of je gek bent, verdienen óók geld aan de oplossing voor je ziekte. Er zitten 170 leden in zo'n commissie, en je kunt je voorstellen dat als je ze maar genoeg geld aanbiedt, bepaalde beschrijvingen van de farmaceutische industrie in dat DSM-boek zullen komen te staan. Deze 170 mensen bepalen dus wat wel en niet normaal is. Kan intussen niet iedereen wel het label 'psychische stoornis' krijgen?

Het resultaat? Overdiagnosticering. Iedereen is gek en Tarik voorop. Ik ook hoor, met mijn complottheorie over de farmaceutische industrie. Of niet..? Google is gratis. Proof me wrong!


Ster advertentie
Ster advertentie