FunX

CritiX Column: drie vermoorde moslims? Boeiend!(?)

  1. Newschevron right
  2. CritiX Column: drie vermoorde moslims? Boeiend!(?)

In het stadje Chapel Hill (North Carolina, Verenigde Staten) zijn vanmorgen drie jonge mensen om het leven gebracht. Ze werden thuis ‘execution style’ doodgeschoten, nadat de dader hun woning was binnen gedrongen.


Slachtoffers
De slachtoffers zijn Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammad (21) en Razan Mohammad (21). Een man, zijn vrouw en haar zus. Barakat was een groot sportfanaat, hij studeerde tandheelkunde en was als vrijwilliger actief in een project dat gratis tandzorg aanbiedt in Palestina. Razan Mohamad volgde een bachelorstudie in architectuur en ruimtelijke planning. Alle drie de slachtoffers waren moslim.


Deah, Yusor en Razan

Verdachte
De verdachte van de moord is inmiddels opgepakt. Het gaat om de 46-jarige (blanke) Craigh Stephen Hicks. Hij draagt wel een baard maar hij is geen moslim. De autoriteiten laten weinig los over de motieven van de verdachte maar vermoed wordt dat het gaat om een aanslag die gericht is tegen moslims. Op social media had de man zich namelijk eerder al negatief uitgelaten over monotheïtische godsdiensten, de Islam in het bijzonder.


Verdachte Craigh Stephen Hicks (geen moslim, dus geen terrorist)

UPDATE: media zijn oorverdovend stil en spreken niet van een aanslag. Omdat de verdachte geen moslim is, kan nog niet met zekerheid worden gesteld dat het hier gaat om een terreurdaad. Waarschijnlijk was de man gewoon verward. In dat geval is hij geen terrorist, want hij was verward.

UPDATE:
of er een verband bestaat tussen de daad van deze eenling en de wijdverbreide rechtse wind die door een groot deel van het Westen waait, is onduidelijk.

UPDATE:
er zullen geen speciale nieuwsmarathons met updates worden gehouden en talkshows zullen hun gasten vanavond waarschijnlijk niet aanpassen op dit trieste incident. Want het is een incident.



UPDATE: de 'gematigde' Islamofoben zullen niet als homogene groep worden gevraagd om afstand te nemen van deze drie moorden en deskundigen zullen het brute geweld in Chapel Hill waarschijnlijk niet gaan 'duiden' in zo veel mogelijk nieuwsprogramma’s.

UPDATE: de hashtag #JeSuisDeah is niet trending op Twitter. Het nieuws boeit te weinig mensen, waardoor het voor beroemdheden weinig zin heeft om publiekelijk verongelijkt of geschokt te reageren.

UPDATE: politici zullen waarschijnlijk niet oproepen tot het strafbaar stellen van het verheerlijken van of het oproepen tot geweld tegen moslims.

UPDATE: media zullen zich waarschijnlijk niet kapot schamen omdat het er niet op lijkt dat moslims het in headlines systematisch beter doen als daders dan als slachtoffers.


Ster advertentie
Ster advertentie