FunX

CritiX: Japan gaat hard op blackface-bands

  1. Newschevron right
  2. CritiX: Japan gaat hard op blackface-bands
Momoiro Clover Z en Rats & Star zijn twee van de grootste popbands in Japan. Op social media zorgen ze deze dagen voor nogal wat ophef. Zou dat misschien komen door een foto die sinds vorige week over Twitter zwerft?

Twitter-ophef
Momoiro Clover Z is mateloos populair in Japan. Samen met Rats & Star, die al jaren in de muziekbusiness zitten, zijn ze goed voor een miljoenenpubliek. Hiroko Tabuchi (New York Times reporter) tweette een week geleden deze foto, die backstage gemaakt werd tijdens opnames voor de nieuwe televisieshow van de twee bands, Music Fair:


Blackface
Bijna 99% van de bevolking in Japan, is Japans. Dit gegeven kan verklaren waarom bands als Momoiro Clover Z en Rats & Star zich van geen kwaad bewust zijn, wie komt er immers in opstand als er niemand gekwetst kan worden? Wellicht verklaart het ook waarom het zo'n 35 jaar duurde voordat er een beetje ophef ontstond om het uiterlijk van Rats & Star, een band die overigens onder contract staat bij Sony Records. Deze band bedient zich namelijk al ruim drie decennia van blackface, zoals valt te lezen op de blogsite Kotaku.



Racisme of onwetendheid?
Op social media zijn de reacties verdeeld: kunnen de muzikanten (en hun managementteams) werkelijk zó onwetend zijn dat ze geen kwaad zien in het schminken van hun gezichten? Kan er eigenlijk wel sprake zijn van racisme, als de intentie om racistisch te zijn ontbreekt? Maken we ons druk om helemaal niks of zou Japan een paar hoorcolleges moeten krijgen over de achterliggende geschiedenis en lading van blackface?


Ster advertentie
Ster advertentie