FunX

CritiX: pillen poppen of pintjes pakken?

  1. Newschevron right
  2. CritiX: pillen poppen of pintjes pakken?

Liever drugs dan alcohol, het is nogal een stelling. Dat beide middelen effect hebben op je gemoedstoestand en gezondheid, behoeft geen uitleg. Maar hoe zit het precies?


De cijfers
Experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde in 2009 een rapport op waarin allerlei soorten drugs staan gerangschikt.

De volgorde van ‘gevaarlijkheid’ werd door wetenschappers bepaald aan de hand van acute giftigheid (ziekten, overdosis), chronische giftigheid (ziekten), verslaving en de sociale schade op gebruikersniveau en bevolkingsniveau. Hier kwam de volgende lijst uit:



XTC
Afgelopen week ontstond er ophef na een onderzoek van het Trimbos-instituut waaruit bleek dat vooral partydrug XTC steeds populairder wordt onder jongeren. Logisch, die ophef, als je naar de mogelijke effecten van XTC kijkt: hersenbeschadiging, psychoses, schade aan lever en nieren, een gevaarlijke stijging van de bloeddruk, schade aan het gebit (vanwege mogelijk knarsetanden), watervergiftiging (vanwege overmatig drinken vlak na gebruik) en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Niet niks, maar toch…

Alcohol
We vinden XTC terug op plek 12 van de lijst des hartstikke doods, terwijl allemansvriend alcohol op plek 4 staat. Als we ons zo druk maken om het verhoogde gebruik van XTC, moeten we dan ook niet met nieuwe ogen naar dit algemeen geaccepteerde genotsmiddel kijken?

Los van een rooie kop en een dubbele tong, plotselinge liefdesverklaringen en een algeheel gevoel van totale gezelligheid op korte termijn, zijn de effecten van alcohol op de lange termijn zeer zorgelijk. Daarbij: XTC kent zéér zelden een verslavend effect, terwijl alcoholgebruik al vrij snel leidt tot gewenning en lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid.

Natúúrlijk valt of staat alles met hoe vaak en hoe zwaar iemand gebruikt. Toch staan we zondag in het CritiX Café tussen 19:00 en 22:00 uur uitgebreid stil bij alcohol- en drugsgebruik. Wat zijn jouw ervaringen? Drop jouw kijk op de zaken hieronder en discussieer mee!



Ster advertentie
Ster advertentie