FunX

"Was alcohol net zo 'nieuw' als XTC, keken we er anders naar."

  1. Newschevron right
  2. "Was alcohol net zo 'nieuw' als XTC, keken we er anders naar."

In het CritiX Café gingen we deze week dieper in op de discussie die afgelopen week losbarstte over XTC. Zeker 60% van het door Trimbos onderzochte uitgaanspubliek gebruikt de hard drug. Hoe gevaarlijk is dat?


Twee trends
Zarayda sprak met Ferry Goossens van het Trimbos-instituut. Volgens hem bevat het gepubliceerde onderzoek geen nieuwe feiten maar hebben de onderzoekers alleen 'alles op een rijtje' gezet: "Het lijkt erop dat een steeds grotere groep jongeren XTC gebruikt. Tegelijkertijd wordt het gehalte van MDMA in XTC steeds hoger. Die combinatie van factoren is zorgelijk."

Veilig XTC-gebruik bestaat niet
"Steeds meer mensen komen op de EHBO terecht tijdens feesten en festivals. Ze koelen bijvoorbeeld niet genoeg af. Mensen kennen de werking van XTC niet goed genoeg, waardoor het gevaar bestaat dat het acuut mis kan gaan. Veilig XTC-gebruik bestaat niet," vertelde Ferry.

En alcohol dan?
Ferry: "Alcohol is maatschappelijk geaccepteerd maar dat lijkt historisch zo gegroeid. Als alcohol net zo 'nieuw' zou zijn als XTC, zouden we er misschien anders naar kijken. De schade die alcohol veroorzaakt, is veel groter. Maar: dan moet je je wel bedenken dat véél meer mensen alcohol gebruiken dan XTC. Wat die pilletjes gevaarlijk maakt, zijn de onvoorspelbare effecten ervan." Luister het hele interview met Ferry Goossens van het Trimbos hier terug:



Spoken word
Afsluitend sloot Derek Otte de show 'trippend' af met spoken word:




Ster advertentie
Ster advertentie