FunX

Wie is volgens jou de baas van Nederland?

  1. Newschevron right
  2. Wie is volgens jou de baas van Nederland?
Aankomende zondag gaat het in het CritiX Café over leiderschap: moet je een geboren leider zijn om leiding te geven of kun je dat ook gewoon leren? Hoe belangrijk zijn uiterlijk, uitstraling, geld, macht, kennis en al die andere eigenschappen die je aan autoriteit kunnen helpen? Wie is, als je aan die dingen denkt, volgens jou eigenlijk dé baas van Nederland?


De politieke macht
De werkelijke politieke macht ligt bij de regering en het parlement (de Eerste en de Tweede Kamer samen): wie dáár aan de macht komt, wordt door de bevolking met verkiezingen bepaald. De Tweede Kamer debatteert en komt met wetsvoorstellen. De Eerste Kamer keurt die goed of verwerpt die. Verder controleert de Eerste Kamer de Tweede Kamer.

De leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Dáár mogen we binnenkort voor stemmen!

Maar wie is de baas?
Koning Willem-Alexander is een beetje baas, minister-president Mark Rutte is een beetje baas, alle stemgerechtigde Nederlanders zijn op papier een beetje baas maar... Bezitten onze leiders volgens jou de typische eigenschappen van een leider? Of zijn dat eigenlijk onze leiders helemaal niet, omdat de werkelijke macht totáál ergens anders ligt? Wie zie jij als de baas van Nederland en: waarom? Hieronder alvast wat inspiratie:


Is Henny met z'n duidelijke taal een baas?


Is John met z'n enthousiasme een baas?


Aiji heeft in ieder geval wel de looks van een echte baas.


Of is het genie achter dit filmpje de baas?


Ster advertentie
Ster advertentie