FunX

School: "Cito weet niet dat jij danst, schrijft en lief bent!"

  1. Newschevron right
  2. School: "Cito weet niet dat jij danst, schrijft en lief bent!"
Best bijzonder, aangezien presteren ons van jongs af aan wordt ingeprent: een basisschool die leerlingen een hart onder de riem steekt. Op de site van het Algemeen Dagblad staat een indrukwekkende brief van de directie van Drentse scholen, gericht aan kinderen die de Cito-toets hebben gemaakt.

Méér dan alleen een toets
De Drentse brief is een vertaling van de brief die de Barrowford Primary School in het Engelse Nelson vorig jaar naar hun leerlingen stuurden. Paul Moltmaker, algemeen directeur van de Drentse scholen, besloot de brief te verspreiden: "Ik wil een signaal afgeven aan de kinderen. Dat ze de toets niet zo zwaar en belangrijk moeten maken. Er zijn namelijk veel meer talenten waar we bij ons op school kinderen op beoordelen."



Kritiek op de Cito-toets
Vanaf april 2015 zijn alle basisscholen verplicht om de Cito-toets af te nemen, hoewel lang niet iedereen in onderwijsland het daar mee eens is. Momenteel weigert zo'n 20% van alle basisscholen de toets zelfs. Ze vinden bijvoorbeeld dat een momentopname geen goed beeld geeft van wat een kind kan en dat de toets bovendien voor veel stress zorgt.

Wat vind jij?
Moeten we niet zo zeuren en hoort de Cito-toets er nu eenmaal bij? Is het een goed middel om het niveau van jonge kinderen te toetsen of zie je betere manieren om het vervolgadvies voor leerlingen af te stemmen?
Ster advertentie
Ster advertentie