FunX

Rotjoch over #Free101Barz: "NPO moet 101Barz en FunX meer respecteren"

  1. Newschevron right
  2. Rotjoch over #Free101Barz: "NPO moet 101Barz en FunX meer respecteren"

"Hoe kan het dat sommige NPO programma's mad veel budget krijgen, terwijl hun bereik klein is?" 101Barz-oprichter Rotjoch vertelde vanmiddag bij Morad & Shay dat de Nederlandse Publieke Omroep zijn 101Barz, maar ook FunX meer moet respecteren. "Ik praat niet alleen voor 101Barz, maar ook voor FunX. Ze moeten ons meer respecteren! (..) Die mindstate in Hilversum moet veranderen."

#Free101Barz

Rotjoch is een grote #Free101Barz-actie begonnen waarmee het hiphopplatform zelfs trending is geworden in Nederland. Volgens hem is het niet de eerste keer dat 101Barz gevaar loopt, maar wel de eerste keer dat ze van zich laten horen: "Heel veel artiesten zijn groot geworden bij 101Barz en we hebben een heel groot bereik. (70 miljoen views op YouTube...) Het is tijd om mensen de waarheid te vertellen. We willen graag groeien, maar mensen die dit beleid bepalen weten niet hoe groot de hiphopcultuur is. Hiphop is geen niche. Online al helemaal niet."

Crossmediaal

De kans bestaat dat 101Barz de sessies niet zoals gewoonlijk op YouTube, maar op een eigen site moet gaan uploaden. Dat ziet Rotjoch al helemaal niet zitten: "We leven in een raar digitaal tijdperk waarin jongeren vooral online zitten. De ene keer is het YouTube, Netflix of Facebook, maar over een jaar kan dat helemaal veranderd zijn. Ik leerde negen jaar geleden bij BNN al crossmediaal denken. Niet alleen tv of radio, maar het hele pakket, dus ook internet en social media. Ik vind dat wij als team het beste weten hoe we deze doelgroep moeten serveren."

101Barz & FunX?

De NPO wil volgens Rotjoch diversiteit en hij denkt dat zijn 101Barz het boegbeeld is voor die diversiteit. Rotjoch staat overigens open voor samenwerkingen net als met FunX: "Jullie spreken een grote doelgroep aan en een groot deel van mijn doelgroep zit ook in jullie doelgroep. Het is raar dat mensen ons niet samenbrengen."

Financiële erkenning

"Ik ben nu naar buiten getreden zodat het geld beter besteed wordt. Het is niet meer logisch hoe alles binnen de NPO wordt uitgedeeld." Het gaat volgens Rotjoch om de verdeling van het geld: "We doen het nu al jaren met minimale budgetten, maar ik vind dat het belastinggeld van de NPO bij alle lagen terecht moeten komen. Wij willen financiële erkenning, want alleen dan kunnen we groeien. We zitten nu pas op 15% tot 20% van onze potentie."

Mindstate

Waarom zou je niet voor jezelf beginnen zonder de NPO? Rotjoch hoort dat al negen jaar, maar hij denkt dat dat een slechte ontwikkeling is: "Ik vind dat dat de muren alleen maar hoger maakt. Die mindstate binnen Hilversum moet veranderen. Hoe kunnen bepaalde programma's mad veel budget krijgen met een klein bereik?"

Ster advertentie
Ster advertentie