FunX

"Roken doe je maar in je eigen huis"

  1. Newschevron right
  2. "Roken doe je maar in je eigen huis"

Is het asociaal als iemand buiten een sigaret opsteekt, terwijl je een frisse neus wil halen? En mag je daar iets van zeggen als niet-roker? De Hogeschool Rotterdam vindt van wel. Zij hebben de ‘pafpolitie’ in het leven geroepen. De toezichthouders houden in de gaten of studenten en medewerkers daadwerkelijk alleen op de toegestane plekken roken. Carmen Mo-Ajok van de Hogeschool Rotterdam vertelde Dulci hoe de rookpolitie is ontstaan.



Utrecht gaat nog een stapje verder. De VVD-fractie pleit voor 100% rookvrije schoolpleinen in de gemeente. Op dit moment is ongeveer de helft van alle Utrechtse scholen rookvrij, maar volgens Judith Tielen kan hier nog veel harder aan gewerkt worden. Rutger sprak met haar over dit plan en de stelling ‘roken doe je maar in je eigen huis’.



Ook ging reporter Laila met de stelling de Utrechtse straten door. De meningen waren behoorlijk verdeeld. Zo zei de één bijvoorbeeld: ‘Je kan maar beter thuis roken dan in het openbaar. Roken is je eigen keuze en daar hoeven anderen geen last van te hebben.’ Terwijl de ander zei: ‘Als je er last van hebt kan je ook gewoon een meter opzij schuiven en ergens anders gaan staan.’ De geinterviewde rokers benadrukten wél dat ze anderen niet tot last proberen te zijn.



Via de FunX App kwamen nogal wat reacties binnen op de stelling, zoals deze van een Amsterdamse luisteraar is: ‘Als roken alleen maar thuis mag door de geur, dan mag je ook alleen maar koffie thuis drinken. Parfum en aftershave vind ik ook niet altijd lekker ruiken en je moet dan ook iedereen verplichten zijn kleren te wassen. Je ruikt zoveel op straat!’ Urban health expert Steven van de Vijver was het daar niet mee eens: ‘Van koffie en parfum ga je niet dood, van sigaretten wel.’



Arjen Lakerveld van de VVD vindt dat we niet té betuttelend moeten worden naar rokers en dat we ook niet met een vingertje naar iedereen moeten wijzen.



Ster advertentie
Ster advertentie