STER Advertentie
STER Advertentie

Crystal meth populairder in Nederland, maar wat is het?

Crystal meth populairder in Nederland, maar wat is het?

Woensdag 28 oktober 2015 - 09:35 uur

|

Door:

Charissa

Crystal meth, tina of officieel methamfetamine. Kende je de drug alleen van MTV reallife shows of de serie 'Breaking bad', dan is er kans dat je er binnenkort van dichterbij mee te maken krijgt. Uit onderzoek van stichting Mainline en Soa Aids Nederland blijkt dat ook in Nederland er steeds meer gebruikers zijn. Dat schrijft dagblad NRC vandaag. Vooral de steeds lagere prijzen zouden gevaarlijk zijn. Maar wat is meth?

Crystal meth voor dummies

Een gewoon aspirientje is de basis van crystal. In illegale labs voegen makers daar 'gezellige' ingrediënten als accuzuur, ontstopper, lampenolie of antivriesvloeistof aan toe. Gebruikers ervan snuiven, roken, slikken of spuiten (ook wel: slammen) het witte, kristalvormige spul.

Een soort viagra

Leon Knoops van stichting Mainline onderzocht online gaydating- en chatsites op het gebruik en verkoop van crystal meth. Daar zeiden mannen in codetaal dat zij seks wilden hebben met een shot crystal. De drugs zou ervoor zorgen dat je de daad langer volhoudt, maar ook dat je meer risico's neemt. Hierdoor is de kans op soa's en beschadigen aan 'edele' delen groter. Ook kan je erectieproblemen hebben of moeite met klaarkomen, de zogeheten 'crystal dick'.

In de VS is de drug al veel langer een probleem en proberen ze gebruikers te waarschuwen door campagnes zoals deze. Op de 'before' en 'after' foto's van opgepakte verdachten zie je de gevolgen van meth.

crystal meth 5

Hulp

Voor meer informatie of hulp kan je terecht bij verslavingsklinieken zoals Jellinek en stichting Drug Free World. Ook familieleden en vrienden kunnen hier aankloppen.

Populair op FunX.nl

  • Lukaku reageert met foto op kritiek over gewicht: 'Not bad for a fat boy'

  • Tyra Banks helpt opkomend model met onverwachte fotoshoot langs de weg

  • Idris Elba stikt bijna in te pittige kippenvleugel en wordt viral meme

  • Toeristen gearresteerd in Sardinië na meesmokkelen van 40 kilo zand

  • Zeker 63 doden en 182 gewonden bij aanslag op bruiloft in Kabul

  • Deze man (55) gaat viral met zijn karaokesessies van allerlei hiphoptracks

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.25688-crystal-meth-populairder-in-nederland-maar-wat-is-het"}