FunX

Minthe (18) bekeerde zich tot de islam: "Ik vond liefde en rust in dit geloof"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Minthe (18) bekeerde zich tot de islam: "Ik vond liefde en rust in dit geloof"

De achttienjarige moslima Minthe Weij maakt op YouTube en TikTok video’s over waarom zij zich bekeerde tot de islam en welke belangrijke rol het geloof nu in haar leven speelt. "Het is niet mijn bedoeling om mensen te bekeren, maar ik vind het leuk als ik een ander kan inspireren."

Minthe bekeerde zich bijna vier jaar geleden nadat ze uit huis werd geplaatst door Jeugdzorg. "Ik was veertien jaar toen ik terechtkwam op een woongroep. Soms sta je er dan alleen voor. Dat zorgde ervoor dat ik mezelf eenzaam en onbegrepen voelde. Ik ging daarom op zoek naar houvast. Ik wilde iets dat bij me zou blijven, ook als er niemand is", vertelt ze.

Katholieke opvoeding

Vanuit huis is Minthe katholiek opgevoed, maar in die religie kon ze nooit echt haar steun en rust vinden. "Ik ben op internet gaan lezen over andere religies. Wat is het verhaal erachter en wat houdt het in? Ik heb naar meerdere religies gekeken: het jodendom, christendom, boeddhisme en de islam." De islam sprak haar het meeste aan. "Vanaf moment één vond ik het interessant om over de islam te lezen. Ik wilde er alles van weten en kwam tot de conclusie dat ik de basis van de islam heel logisch vind." Vier dagen later hakte Minthe de knoop door en besloot ze moslim te worden.

{tiktok embed='<blockquote class="tiktok-embed" cite="https://www.tiktok.com/@mintheweijx/video/6863433843316247814" data-video-id="6863433843316247814" style="max-width: 605px;min-width: 325px;" > <section> <a target="_blank" title="@mintheweijx" href="https://www.tiktok.com/@mintheweijx">@mintheweijx</a> <p>Antwoorden aan @user3036633508968 als je vragen hebt stel ze voorral , behoefte om te praten ? @mintheweijx op instagram ? <a title="islam" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/islam">##islam</a> <a title="bekeren" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/bekeren">##bekeren</a></p> <a target="_blank" title="♬ origineel geluid - Mintheweijx" href="https://www.tiktok.com/music/origineel-geluid-6863433894318983941">♬ origineel geluid - Mintheweijx</a> </section> </blockquote> <script async src="https://www.tiktok.com/embed.js"></script>'}

Hoofddoek

Ze begon gelijk met het dragen van een hoofddoek, omdat dit haar een steuntje in de rug gaf om haar geloof uit te oefenen. "In vier dagen tijd kun je niet alles van een geloof weten, dus een hoofddoek diende voor mij toen als een goede motivatie om door te zetten. Ik was gelijk fanatiek. Iedere dag las ik over de islam en deed ik het gebed. Sommige dagen leerde ik minder intensief, maar ik pakte het toch altijd weer op. Je bent nooit uitgeleerd."

"IS hoort voor mij niet bij de islam"

Kwetsende opmerkingen

In de eerste instantie had de woongroep geen moeite met het nieuwe geloof van Minthe, maar toch leverde het weleens problemen op. "Er ontstonden twijfels of ik alleen naar buiten mocht. Een meisje dat eerder in dezelfde groep had gezeten, was ook bekeerd. Zij was in handen geraakt van de terreurgroep IS. Ze waren bang dat zoiets ook bij mij zou gebeuren." Die aanname is iets dat Minthe enorm heeft gekwetst.

"Ik vond liefde en rust in dit geloof en was totaal niet bezig met terreur. IS hoort voor mij niet bij de islam. Ik had gewild dat ze met mij in gesprek waren gegaan. Dat ze hadden gevraagd waarom ik mezelf heb bekeerd en hoe ik naar bepaalde dingen kijk in plaats van dat ze mij veroordelen om iets dat in het verleden is gebeurd bij een ander."

Steun van familie

De familie van Minthe staat gelukkig wel achter haar geloof. "Natuurlijk hadden ze vragen in het begin. Toen ik weer thuis kwam wonen, vond ik het best lastig om met hen hierover in gesprek te gaan. Ik heb een video gemaakt en op YouTube gezet waarin ik uitleg waarom ik mezelf heb bekeerd. Die video heb ik aan mijn ouders en de rest van mijn familie laten zien en vanuit daar kwamen de vragen en gesprekken. Ze accepteren mij zoals ik ben en daar ben ik enorm blij om." Het contact met haar vriendinnen verwaterde vanaf het moment dat Minthe in de woongroep kwam. ''Niemand vroeg hoe het met mij ging en dat maakte me verdrietig. Ik vind het jammer hoe dat is gelopen, maar ik heb nu andere vriendinnen die dezelfde prioriteiten stellen als ik."

{tiktok embed='<blockquote class="tiktok-embed" cite="https://www.tiktok.com/@mintheweijx/video/6866750796244045061" data-video-id="6866750796244045061" style="max-width: 605px;min-width: 325px;" > <section> <a target="_blank" title="@mintheweijx" href="https://www.tiktok.com/@mintheweijx">@mintheweijx</a> <p>Ik nam mijn oma en moeder mee naar de moskee ?❤️ <a title="islam" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/islam">##islam</a> <a title="islamic" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/islamic">##islamic</a> <a title="muslim" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/muslim">##muslim</a> <a title="motivation" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/motivation">##motivation</a> <a title="motivation" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/motivation">##motivation</a> <a title="converted" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/converted">##converted</a> <a title="liefde" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/liefde">##liefde</a> ✨</p> <a target="_blank" title="♬ original sound - AlNoor" href="https://www.tiktok.com/music/original-sound-6834455810819492613">♬ original sound - AlNoor</a> </section> </blockquote> <script async src="https://www.tiktok.com/embed.js"></script>'}

Social media

De video’s van Minthe trokken duizenden kijkers en momenteel maakt ze ook TikTok-video’s over haar religie. "Mensen stellen mij via Instagram vaak vragen en hen kan ik doorverwijzen naar mijn video’s. Ik vermaak mensen graag met mijn filmpjes en ik vind het fijn als iemand er iets aan heeft. Het is niet mijn bedoeling om mensen te bekeren, maar ik vind het leuk als ik een ander kan inspireren." De reacties op de video’s zijn over het algemeen positief, maar er zitten soms ook mensen tussen die het niet met haar eens zijn. Sommigen begrijpen niet hoe een Nederlands meisje zo’n keuze kan maken of ze noemen haar een 'landverrader'. "Vroeger lag ik daar weleens wakker van maar tegenwoordig niet meer. Negatieve reacties zijn er altijd."

"we hoeven het niet met elkaar eens te zijn"

Discriminatie

Verder vindt Minthe het belangrijk om haar stem te laten horen als het om racisme of discriminatie gaat. "Ik woon zelf in een dorp dat niet multicultureel is en ik heb een keer meegemaakt dat een man op mij spuugde om hoe ik eruitzag. Soms roepen kinderen van acht jaar vanaf de fietsen naar mij dingen als 'Allahu akbar. Ik vind het jammer dat zij niet vanuit huis meekrijgen dat je mensen in hun waarde moet laten. Online probeer ik mezelf ook over dat soort onderwerpen uit te spreken. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar het is wel belangrijk dat we respect voor elkaar hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie