FunX

Mannen in Nederland hebben slecht zaad

  1. Newschevron right
  2. Mannen in Nederland hebben slecht zaad

De laatste twintig tot veertig jaar is de kwaliteit van de sperma van de Westerse man verslechterd. Zo slecht dat kinderen krijgen op een natuurlijke wijze steeds moeilijker wordt. Uroloog en androloog Willem Boellaard legt het uit aan Morad&Jasmine.

Minder zaadcellen

Dat geldt dus ook voor iedereen die in Nederland woont. De gezonde man heeft gemiddeld 40 miljoen zaadcellen. Twintig jaar geleden was dit nog 60 miljoen. Ook vertonen de overgebleven zaadcellen steeds meer afwijkingen, zoals een spermacel met gebroken staart of met twee kopjes.

gevolg

Als het aantal zaadcellen op dit tempo blijft afnemen kan dat in de toekomst problemen opleveren. Vader worden zou dan alleen mogelijk zijn via ivf-behandeling of reageerbuisjes.

oorzaak

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit komt. Sowieso hebben roken, alcohol en veel zitten effect op de kwaliteit van sperma. Maar er zijn nu ook aanwijzingen dat de zaadbal zich al tijdens de zwangerschap niet goed ontwikkelt. Drinkwater en verpakkingen kunnen stoffen bevatten die effect hebben op het ongeboren kind.

"Als een vrouw zwanger is, kan de ongeboren vrucht beïnvloed worden door de hormoonactieve stoffen. Hierdoor kunnen de ballen minder goed tot ontwikkeling komen."

Ster advertentie
Ster advertentie