FunX

"Elk ouder kan leren van een opvoedcursus"

  1. Newschevron right
  2. "Elk ouder kan leren van een opvoedcursus"

Misschien ken je het wel, die ene blik van je vader of moeder. Dat is het moment dat je per direct moet stoppen met vervelend doen, anders zwaait er wat. Bijvoorbeeld een pollepel, een hanger, een riem of een slipper. Maar die corrigerende tik kan ook te ver gaan en dan wordt het kindermishandeling genoemd. Zo stelt pedagoog Carine Kielstra bij Morad & Shay.

Ze belden met haar, omdat de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik een verplichte opvoedcursus wil voor alle jonge ouders. Dit om het hoge aantal kindermishandelingen tegen te gaan. In Nederland worden er per jaar namelijk meer dan 100.000 gevallen gemeld.

"In een opvoedcursus kan je andere strategieën leren. Soms worden ouders zo kwaad, dat ze hun emoties niet onder controle hebben en te heftig reageren op het kind. Wat begint als corrigerende tik, kan tot kindermishandeling lijden."

Leuker en makkelijker

Aan de basis van de opvoedcursus staat dat ouders een goede band moeten opbouwen met het kind en ook goed moeten leren communiceren.

"Ouders leren snel in te grijpen als een kind zich op een manier gedraagt die niet de bedoeling is, zonder dat de boel escaleert. Elke ouder kan leren van deze cursus. Vooral over hoe dingen leuker en makkelijker kunnen gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie