FunX

Sollicitatie-XPert Fatiha geeft netwerktips: ''De gunfactor is belangrijk''

  1. Newschevron right
  2. Sollicitatie-XPert Fatiha geeft netwerktips: ''De gunfactor is belangrijk''

Er zijn veel meer manieren om aan je droombaan te komen dan enkel solliciteren. Het allerbelangrijkste is misschien wel: netwerken! Maar wat houdt dat precies in? Sollicitatie-XPert Fatiha legt het uit!

Eigen contacten

Bij netwerken wordt vaak gedacht aan het random aanspreken van mensen op borrels en zoveel mogelijk mensen je visitekaartje geven. Volgens Fatiha kan het ook anders! Je kunt namelijk ook makkelijk nieuwe contacten maken via mensen uit je eigen kring.

''Netwerken kan ook betekenen dat je je huidige contacten inzet om je doel te bereiken.''

Leuk praatje

Netwerken is iets dat normaal gesproken automatisch gebeurt, maar zodra het om werk gaat is het ineens een stuk spannender. Toch is het heel belangrijk, want veel vacatures worden niet eens officieel gepubliceerd. Via via kun je veel sneller een baan vinden die bij je past.

''Het is gewoon een kwestie van interesse tonen in de mensen die je spreekt en een leuk praatje maken. En je moet ook niet verwachten dat het gelijk iets oplevert.''

Valkuil

Een grote valkuil tijdens het netwerken is dat mensen vaak te eager zijn en daardoor niet meer zichzelf laten zien. Fatiha waarschuwt ook dat je niet te snel resultaat moet verwachten.

''Netwerk is investering op een lange termijn. Je moet een lange adem en mensen blijven volgen.''

Gunfactor

Het is ook belangrijk dat mensen je een baan gunnen. De gunfactor is erg belangrijk en daarom moet je niet alleen maar nemen, maar ook een stukje geven.

''Wanneer geen je baan zoekt, moet je juist netwerken. Help anderen verder en later zullen ze je ook helpen.''

Ster advertentie
Ster advertentie