FunX

Jesse Klaver (GroenLinks): "In Amerika werd ik me pas bewust van mijn half Arabische achtergrond"

  1. Newschevron right
  2. Jesse Klaver (GroenLinks): "In Amerika werd ik me pas bewust van mijn half Arabische achtergrond"

"Voor het eerst besefte ik me hoe je uiterlijk ertoe doet en dat je daarop wordt beoordeeld. En ook dat je een fake smile moet hebben om mensen gerust te stellen." Dat zei GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver tijdens het FunX Verkiezingsdebat in Den Haag.

"Ketting met een kruisje"

Klaver debatteerde met Tunahan Kuzu (DENK), Lodewijk Asscher (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) over onderwerpen als onder andere discriminatie, onderwijs en veiligheid. Tijdens het debat, waarbij heel veel jongeren aanwezig waren, vertelde Jesse wanneer hij voor het eerst echt bewust werd van zijn half Arabische achtergrond en hoe je op je uiterlijk beoordeeld kan worden.

"Toen ik zestien jaar was ging ik naar de Verenigde Staten. Dat was vlak na de 9/11 aanslagen. Ik ben half Marokkaans, maar voelde me tot die tijd gewoon een Nederlander. Toen ik naar de VS ging, hing mijn opa een ketting met een kruisje om mijn nek. Ik begreep het niet, maar pas toen ik terugkwam, legde hij me uit dat hij bang was dat ik zou worden gezien als een Arabier. Voor het eerst besefte ik me hoe je uiterlijk ertoe doet en dat je daarop wordt beoordeeld. En ook dat je een fake smile moet hebben om mensen gerust te stellen."

Voorkomen

Jesse vindt dat de politiek een belangrijke taak heeft om etnisch profileren te voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie