STER Advertentie
STER Advertentie

Waar blijven de vrouwen in de urban scene?

Waar blijven de vrouwen in de urban scene?

Woensdag 9 augustus 2017 - 19:46 uur

|

Door:

Ginette

Nederlandse hiphop gaat hard. Of bij de mannen toch, maar waar zijn de vrouwen!? Shay & Dyantha spraken met hiphoplegende Nina, de eerste vrouw die werd getekend bij Top Notch. Haar track Straattaal werd in 2008 uitgebracht en bijna tien jaar later zijn er nog steeds weinig vrouwen opgestaan. Hoe dan? 

''Ik had wel gedacht dat er voor én vooral na mij veel vrouwen zouden zijn opgestaan.''

'Waarom zijn er zo weinig vrouwen in de Nederlandse urban scène?'

Vicieuze cirkel

Volgens Nina zijn er verschillende redenen dat het nog steeds moeilijk is voor vrouwen in de scene. Ze noemt het een soort vicieuze cirkel: er zijn geen vrouwelijke voorbeelden en omdat die er niet zijn, komen er ook geen nieuwe. Daarom heb je als vrouw vaak het gevoel dat je verder moet zoeken, zoals in de Verenigde Staten.

''Voor ik begon, haalde ik ook mijn inspiratie bij Amerikaanse artiesten.''

Mannetje staan

Doordat de urban scene overheersend mannelijk is, moeten vrouwen zich ook altijd ietsje meer bewijzen. En dat niet alleen: je moet volgens Nina als vrouw jezelf ook goed staande kunnen houden tussen al die mannen.

''Je moet je mannetje durven staan. Als je als vrouw ergens binnenkomt, kijkt iedereen gelijk naar je. Dat moet je durven.''

Goede looks

Vrouwen lijken ook meer onder een vergrootglas te liggen dan mannen als het gaat om looks. Zo worden er bij artiesten als Latifah ontzettend veel reacties geplaatst over haar uiterlijk, terwijl dat bij mannen helemaal niet het geval is. Nina is het daar mee eens, maar merkt wel op dat dit niet alleen in de muziek zo is. 

''Als vrouw moet je aan een schoonheidsideaal voldoen, dat geldt voor mannen niet. Dat is hoe de maatschappij in elkaar zit, maar het is zeker unfair.''

Gunnen

Nina weet hoe het er vroeger aan toeging, maar iemand die kan uitleggen hoe het er nu aan toegaat in de Nederlandse hiphop is Melissa Lopes. Zij is één van de weinige vrouwen die op dit moment van zich laat horen. Volgens haar is er zeker geen gebrek aan talentvolle vrouwen, maar krijgen ze gewoon te weinig ruimte en aandacht.

''Ik heb wel het gevoel dat het minder wordt gegund aan meisjes. Mensen zijn veel kritischer dan bij jongens. [...] In de ideale situatie zijn er evenveel of meer meisjes in de scene. Ik wil evenveel airplay op de radio.''

'Melissa Lopes over het gebrek aan vrouwen in de scene'

Kriebels

Aankomende vrijdag dropt Melissa haar EP, dus houd haar in de gaten! Of Nina nog met nieuwe muziek komt is nog niet zeker, maar zoals ze zelf laat weten: ''Het kriebelt wel weer!''

FunX Talent

Ben jij een vrouw die haar stem wil laten horen in de urban scene van dit moment? Geef je dan gauw op voor FunX Talent - The Female Edition!  

Foto: Slowjamify Sessions - Melissa Lopes

Populair op FunX.nl

  • Drake deelt voor het eerst foto's van zijn schattige zoontje Adonis

  • Eddy Zoëy neemt Chinezen coronavirus kwalijk

  • Waarom horen we zo weinig over het coronavirus in Afrika?

  • 8D audio is de perfecte manier van muziek luisteren in quarantainetijd

  • Mo (29) is piloot: "Ik weet niet of ik word doorbetaald"

  • Dalgona coffee: waarom de hele wereld dit drankje maakt