FunX

Bizar! Rotterdamse Soesma redde in India een kindslaaf

  1. Newschevron right
  2. Bizar! Rotterdamse Soesma redde in India een kindslaaf

Op een yoga-vakantie in India ontdekt de Rotterdamse Soesma Radja een opvallend meisje in het huis waar ze verblijft. Ze voelt om meerdere reden dat er iets niet klopt. En ze blijkt gelijk te hebben: het meisje is een verhandelde huisslavin. Met behulp van een Indiase organisatie weet Soesma het meisje te bevrijden. Ze heeft het heftige verhaal opgeschreven in het boek Madam is not good en vertelt erover in Jouw Stad Rotterdam.

"Achteraf gezien was het echt bizar. Ik dacht eigenlijk gewoon zen te zijn op vakantie, maar er gebeurde heel wat anders."

Huisslaaf

Soesma verblijft bij een vrouw in India, omdat ze dat fijner vindt dan in een hotel. De vrouw vertelt dat ze alleen woont in het huis, maar opeens ziet Soesma daar een meisje. Beide reageren ze geschrokken. Wanneer ze de huiseigenaresse om een verklaring vraagt, antwoordt ze dat het meisje haar geadopteerde kind is.

"Elke keer als het meisje antwoord wilde geven op mijn vraag, keek ze eerst naar madam voor goedkeuring. Ik dacht toen dat er iets niet klopte. Zo ga je niet met een geadopteerd kind om."

MISHANDELING

Langzamerhand weet Soesma een band met haar op te bouwen en komt ze erachter dat het meisje Renuka heet. Ze durft Soesma in vertrouwen te nemen en vertelt het echte verhaal. Dan komt de echte waarheid boven tafel. Renuka werd op zesjarige leeftijd als wees verkocht aan meerdere families. Ze wordt seksueel misbruikt, mishandeld en moet keihard werken. Haar werkdag begint vijf uur 's ochtends en duurt tot middernacht.

Bevrijden

Soesma kan op dat moment de andere kant op kijken, maar dat doet ze niet. Ze grijpt in. Samen met Odanadi, een Indiase hulporganisatie die kinderen uit slavernij bevrijdt, weet ze Renuka te helpen. Op dit moment gaat het goed met Renuka. Ze zit in een speciale opvang en krijgt financiƫle steun om een opleiding te volgen.

"Toen ik achter haar geschiedenis kwam, moest ik haar gewoon gaan helpen."

Keiharde realiteit

Het klinkt als een verhaal voor een spannende film, maar dat is het niet. Helaas is dit nog steeds de keiharde realiteit en komt dit vaker voor dan je zou denken. In India alleen al zijn er naar schatting twee miljoen kinderen als slaaf verkocht. Net zoals Renuka komen sommigen terecht als huisslaaf, maar anderen belanden in de prostitutie of worden slachtoffer van orgaanhandelaren.

Ster advertentie
Ster advertentie