FunX

Jahkini (18) gaat de wereld veranderen door jongerenvertegenwoordiger te worden

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jahkini (18) gaat de wereld veranderen door jongerenvertegenwoordiger te worden

Met alle ellende die er tegenwoordig in de wereld speelt, is er genoeg wat er verbeterd kan worden. De 18-jarige Jahkini uit Amsterdam weet in ieder geval al heel goed hoe ze de wereld wil verbeteren. Zij wil jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties worden en is daarvoor hard aan het werk. In Jouw Stad Amsterdam vertelde ze over haar doelen.

belang van jongeren

Als jongerenvertegenwoordiger mag Jahkini tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York spreken. Hier gaat ze het hebben over de belangen van jongeren. Verder gaat ze gastlessen geven aan jongeren om daar erachter te komen wat zij belangrijk vinden. Voor Jahkini is deze rol super belangrijk, omdat zij vindt dat jongeren niet genoeg genoeg vertegenwoordigd worden. "Ik heb gelezen dat meer dan de helft van de wereldbevolking onder de 30 jaar is, maar de gemiddelde parlementariƫr is 53 jaar. Je ziet dus echt dat jongeren niet vertegenwoordigd worden in de politiek. Ik vind dat een heel kwalijk iets en denk dat iemand als een jongerenvertegenwoordiger daar verschil in kan maken."

verenigde naties

Jahkini is nu in de race om haar droom te kunnen vervullen. Ze staat in de finale totdat maandagavond bekend wordt wie de winnaar is. Als zij de race heeft gewonnen is het natuurlijk heel groot feest, maar dan mag ze zich ook voorbereiden op de algemene vergadering in New York. "In de tussentijd ga ik natuurlijk nog heel erg door Nederland veel jongeren spreken en kijken wat zij belangrijk vinden. Dat ga ik ook weer meenemen in de algemene vergadering."

vrijwillig

Als Jahkini die functie mag aannemen heeft ze toch wel een toffe baan. Ze mag in New York gaan spreken voor de Verenigde Naties wat ontzettend belangrijk en spannend is. Ze verdient er geen geld mee, maar dat maakt haar niet veel uit, want het gaat om de gedachte.

"Je doet het natuurlijk vanuit je hart, omdat je ergens in gelooft en er verandering in wilt brengen. Qua geld betaalt het zich in de toekomst natuurlijk erg terug."

De toekomst

Hoewel dit een baan heeft wat dichtbij de politiek staat, gaat Jahkini de politiek liever niet in. We heeft ze zich altijd al bezig gehouden met de maatschappij en wat er nog verbeterd kan worden. Ze wilt zich vooral focussen op kinderen. "Emergency education in het Midden-Oosten vind ik belangrijk. Dan gaan we kinderen helpen door ze nog steeds naar school te laten gaan, ook al zitten ze in conflict of postconflict gebied."

Ster advertentie
Ster advertentie