FunX

Zou jij je vriendin vertellen dat haar vriend vreemdgaat?

  1. Newschevron right
  2. Zou jij je vriendin vertellen dat haar vriend vreemdgaat?

We kennen het allemaal: er overkomt jou iets waar één van je vrienden al van wist, maar je was er niet voor gewaarschuwd. “Damn!” denk je dan. Veel mensen vragen zich op dat moment af of die vrienden wel echt zijn. Anderen maken zich er misschien niet veel zorgen om, maar laten we eerlijk zijn, eerlijkheid is toch wel fijn. De stelling bij CritiX was deze keer: “Tegen je vrienden kun je niet eerlijk genoeg zijn”.

‘Eerlijkheid niet het belangrijkst’

Eerlijkheid kan voor een goede vriendschap zorgen. Voor sommigen is dat logisch, maar voor anderen zoals FunX-luisteraar Liz niet. Zij vindt loyaliteit belangrijker:"Als je spinazie tussen je tanden hebt, zegt ik het wel, want je kan iemand niet zo over straat laten lopen. Maar bij liefde niet, want ik zou dat ook niet willen horen. Ik wil er zelf achter komen."

Vernedering

Luisteraar Samira wilde heel graag reageren op wat Liz zei, want zij denkt er juist helemaal niet hetzelfde over. Samira zou het absoluut fijn vinden als zij en haar vrienden elkaar alles kunnen vertellen. Vooral als er een partner is die niet deugt. Liz vond dat dat niet nodig is, want ‘vrouwen denken dan vaak dat de vriendin achter haar man aanzit’. Samira reageert: “Dat zijn niet jouw echte vriendinnen. Ik geloof de mijne gewoon. Als ik bij iemand zou twijfelen dan is die automatisch geen vriendin.” De discussie tussen de dames werd pittig, maar tot een conclusie kwamen ze niet. Samira bleef in ieder geval bij haar standpunt:

“Als een vriendin van mij weet dat mijn vriend vreemdgaat, dump ik haar net zo hard als hem. Ik sta voor schut als iedereen het weet, het slaat nergens op! Er zijn genoeg jongens die het goed kunnen verbergen. Het is heel vernederend om zo over je heen te laten lopen.”

Goede vriendschappen

Hoogleraar Sociologie Beate Volker legde uit over de eerlijkheid in vriendschap. Zij snapt dat het moeilijk kan zijn als het op het bespreken van moeilijke en kritische onderwerpen als een ‘slechte’ partner aankomt. “Het is heel fijn als dat kan, maar dat is bij bijna niemand mogelijk. Men wil vaak de band goed kunnen houden.” Maar tegelijkertijd kan een goede vriendschap volgens haar alles aan. Beate liet ook weten dat 'zwakkere' vrienden vaker uit elkaar gaan als de moeilijkere onderwerpen worden besproken.

Jaloezie

Luisteraar Adil had een duidelijke mening: “Vrouwen zijn sneller jaloers en willen niet geloven dat hun vriend vreemdgaat.” Hij heeft het al eens meegemaakt, dus hij spreekt uit ervaring. Liz is het met Adil eens, want ook zij heeft het meegemaakt. Volgens hen zijn mannen veel chiller in dat geval. Studiogast Fabian kan zich hier niet in vinden: “Als jouw vriendinnen zoiets voor jou achterhouden dan klopt er iets niet. Ik zou het misschien niet gelijk geloven, maar ik zou het zeker wel fijn vinden.”

Ster advertentie
Ster advertentie