STER Advertentie
STER Advertentie

I Am Aisha: "Ik wist al dat ik als vrouwelijke artiest beter m'n best moest doen"

I Am Aisha: "Ik wist al dat ik als vrouwelijke artiest beter mn best moest doen"

Maandag 12 maart 2018 - 18:01 uur

|

Door:

Samantha

Als je aan vrouwen in de Nederlandse hiphopscene denkt, zullen I Am Aisha en Latifah vast meteen in je hoofd opkomen. Zij doen het heel goed, maar buiten hen zijn er toch nog weinig vrouwen in de industrie. Hoe komt dat? Is er geen behoefte aan vrouwelijke artiesten of zijn we niet bewust van het talent dat vrouwen hebben? In het kader van Internationale Vrouwendag stond CritiX in het teken van de stelling: "Er moet meer aandacht komen voor vrouwen in de urban scene"

cijfers

Rufus Kain is muziekjournalist bij De Correspondent en hij vroeg zich vorig jaar af hoeveel vrouwelijke artiesten er op de radio worden gedraaid. Hij onderzocht deze verhouding en kwam uit op ongeveer twintig procent. De journalist onderzocht ook de verhoudingen op festivals en dat percentage lag nog lager, namelijk op 1,7 procent. Deze cijfers kun je best schokkend noemen. Dit komt volgens Rufus voornamelijk door vooroordelen die men onbewust heeft over vrouwelijke artiesten. 

"In de klassieke muziek zijn ze zich allang bewust van deze vooroordelen. Tussen de jaren 70 en 90 werden er blinde audities geïntroduceerd, zodat je niet wist of een man of vrouw auditie deed. Het aantal gekozen vrouwen steeg toen met dertig procent."

'SHOCKING: Maar 1.7% van de headliners op festivals zijn vrouw'

kleine lettertjes

I Am Aisha schoof ook aan en vertelde over een aanvaring die ze had met een publisher. Hij vertelde haar namelijk dat ze zich geen zorgen hoefde te maken om de kleine lettertjes, want "met dat voorschot kon ze genoeg lippenstift en nagellak kopen". Hoewel het een heftige uitspraak was, trok Aisha zich er niks van aan. Ze wist tenslotte al dat ze als vrouw harder moest werken om serieus genomen te worden in de muziekindustrie.

'I Am Aisha: 'Ik wist al dat ik als vrouw meer mijn best moest doen voordat ik aan muziek begon'.'

Lees ook: Ouassima: "Er worden mij nog steeds lyrics uitgelegd, alsof ik het als vrouw niet snap"

wennen aan het idee

Ook Winta, die projectmanager is bij Top Notch, vindt dat er meer aandacht voor vrouwelijke artiesten moet komen. Als projectmanager bij een platenlabel ziet zij als geen ander dat er een tekort aan vrouwen is in de muziekindustrie. Winta denkt persoonlijk niet dat er geen behoefte is aan vrouwen: "Mensen moeten wennen aan het idee dat er ook gewoon vrouwelijke rappers zijn."

'Winta (Top Notch): 'Mensen moeten wennen aan het feit dat er vrouwelijke rappers zijn'.'

Populair op FunX.nl

  • Danny volgt pedo-hunters die met nepprofielen op pedo's jagen

  • Grapperhaus krijgt alsnog boete en aantekening op strafblad

  • Rutte: “Het virus is met een comeback bezig”

  • Cardi B en Offset gaan scheiden

  • Tim Hofman confronteert TikTok-manager ‘die 300K achterhield’

  • Ibrahim (18) kwam als bootvluchteling naar Nederland en shinet nu op Vogue-cover