STER Advertentie
STER Advertentie

3 redenen waarom Nelson Mandela nog steeds belangrijk is

3 redenen waarom Nelson Mandela nog steeds belangrijk is
Brunopress

Woensdag 18 juli 2018 - 16:45 uur

|

Door:

Kavita

Precies 100 jaar geleden, op 18 juli 1918, werd Nelson Rolihlahla Mandela ofwel Madiba geboren. En deze Zuid-Afrikaanse strijder, die op 5 december 2013 overleed, heeft een legacy ofwel nalatenschap waar je u tegen zegt. Het heeft alles te maken met rechtvaardigheid en elkaar met liefde behandelen, ongeacht kleur of ras. Madiba is bekend geworden door zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, waardoor hij als leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in 1963 gevangen werd gezet. Ruim 27 jaar later, in 1990 kwam hij weer vrij. 

Naast dat Nelson Mandela wereldwijd symbool staat voor vrede en gelijkheid, heeft hij ook veel betekend als het gaat om openheid over AIDS. 

1. Anti-apartheid

Hoewel het jaren geleden is dat Nelson Mandela streed tegen het anti-apartheidsregime van Zuid-Afrika, geldt zijn boodschap nog steeds. Wereldwijd. Racisme kan niet! Tijdens de apartheid, tussen 1948 en 1990, stond rassensegregatie centraal. Een aantal jaar nadat Madiba uit de gevangenis kwam, werd hij alsnog verkozen tot president en daarmee kwam er meteen een eind aan de apartheid. 

2. AIDS/HIV

Nelson Mandela sprak openlijk over AIDS/HIV en niet zomaar. Zuid-Afrika was in 2000 het land met het grootste aantal hiv-patiënten, waaronder zijn zoon Makgatho. Mandela doorbrak het taboe op deze ziekte door er openlijk over te praten. Bijvoorbeeld op de International Aids Conference in 2000. In 2003 lanceerde Mandela's foundation ook een concertenreeks om AIDS extra onder de aandacht te brengen. Het werd uitgezonden en had uiteindelijk ruim 2 miljoen kijkers. Door de concerten is er geld opgehaald in het kader van verder onderzoek naar AIDS. 

3. Nelson Mandela Foundation

De Nelson Mandela Foundation is ooit door dé man zelf opgericht om zijn gedachtegoed voort te zetten. De organisaties zet zich nog steeds in voor verschillende sociale issues en stimuleert het om daarover met elkaar in gesprek te blijven.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Büşra start stichting in naam van overleden verloofde, broertjes en neefje

  • Famke Louise en Ronnie Flex vertellen ongemakkelijk over hun relatie

  • WhatsApp krijgt advertenties

  • El Professor deelt belangrijke boodschap over 'La Casa de Papel' seizoen 3

  • Nabestaande van overleden bruidegom bij ongeluk A12 deelt emotioneel bericht

  • Mohamed Ihatteren: "Ik blijf nu liever hier, ondanks interesse van buitenlandse clubs"

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.38268-3-redenen-waarom-nelson-mandela-nog-steeds-belangrijk-is"}