FunX

Bijna 40% van de jongeren heeft bel-angst, zo kom je ervan af

  1. Newschevron right
  2. Bijna 40% van de jongeren heeft bel-angst, zo kom je ervan af

Stuur jij ook liever een appje dan dat je een belletje pleegt? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van Motivaction blijkt namelijk dat maar liefst 38% jongeren het eng vindt om te bellen en inkomende oproepen dan ook liever wegdrukt. Fernando sprak vanmorgen (aan de telefoon!) met Carmen van Beek (19). Zij heeft haar bel-angst overwonnen en geeft tips om ook van dit probleem af te komen.

Stress

Angst om te bellen blijkt echt iets van deze generatie te zijn. Onder personen van 31 jaar en ouder gaf namelijk slechts 15% aan hier last van te hebben. Waar ligt dat aan? "Jongeren van nu, millennials, zijn bang om te falen. Op het moment dat je de telefoon moet opnemen en direct een antwoord moet geven, raken ze in de stress", aldus Carmen. Volgens communicatietrainer Onno Hansen ligt het ook aan het feit dat je elkaars lichaamstaal niet kan zien tijdens een telefoongesprek. Tijdens het appen heb je tijd om na te denken over hoe je het opvat en hoe je gaat reageren, bij bellen niet. Dat vinden jongeren awkward.

Blijf oefenen

Contact met je vrienden kan je prima onderhouden door middel van appjes, dm's en voicenotes. In het bedrijfsleven zul je echter wél af en toe een telefoontje moeten plegen. Wanneer je dit spannend vindt, helpt het om van te voren op te schrijven waar je het over wilt hebben. Besef ook dat het maken van een fout helemaal niet erg is. Just do it! Blijf vooral 'oefenen'. Wanneer je het blijft uitstellen, zal je angst alleen maar groter worden.

Ster advertentie
Ster advertentie